Hipertensiunea arterială - Boala care ne omoară pe tăcute

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

  • În jur de cinci milioane de români suferă de hipertensiune arterială, iar mulţi dintre ei descoperă afecţiunea prea târziu * Fiind una dintre principalele cauze ale mortalităţii, hipertensiunea arterială mai este denumită şi „silent killer”, din cauza lipsei simptomelor specifice * Respectarea tratamentului prescris de medic, precum şi un stil de viaţă echilibrat sunt principalele mijloace prin care putem ţine boala sub control

    Din presă, de la rude sau cunoştinţe sau de la medicul nostru curant, probabil că fiecare dintre noi a auzit cel puţin o dată de expresia de hipertensiune arterială (HTA). Acest lucru nici nu e de mirare, dacă amintim faptul că HTA reprezintă unul dintre cei mai importanţi factori de mortalitate şi morbiditate (îmbolnăvire) atât în ţările dezvoltate cât şi în cele în curs de dezvoltare.


  • Cifre grăitoare
    La nivel mondial, estimările arată că aproximativ şase la sută din totalul deceselor sunt provocate de această afecţiune. Una din cinci persoane cu vârsta de până în 50 de ani suferă de HTA. După această vârstă, boala afectează una din trei persoane, în vreme ce pentru oamenii care au depăşit pragul de 65 de ani, rata este de două îmbolnăviri la trei.
Referindu-ne strict la ţara noastră, cifrele sunt la fel de îngrijorătoare. Astfel, conform datelor publicate de Societatea de Cardiologie, aproximativ cinci milioane de români suferă de HTA. Situaţia este şi mai rea dacă avem în vedere faptul că peste 40 la sută dintre românii afectaţi nu ştiu că suferă de această maladie. Chiar şi atunci când află, un procent apropiat de 40 la sută dintre pacienţi nu urmează un tratament corespunzător.

Datele enumerate mai sus ne ajută să ne dăm seama de amploarea pe care o are această afecţiune.

O denumire sugestivă: „Silent killer”

Ce este însă hipertensiunea arterială şi cum se manifestă ea? „În general, hipertensiunea arterială apare atunci când vasele de sânge se îngustează, fapt ce îngreunează circulaţia sângelui şi, implicit, activitatea inimii. În literatura medicală de specialitate, această afecţiune mai este denumită şi „silent killer” (ucigaşul tăcut, n.a.). Pentru că boala nu are o gamă de manifestări specifice, multe persoane nu ştiu că suferă de ea şi ajung să dezvolte complicaţii severe, cum ar fi bolile grave de inimă sau accidentul vascular cerebral hemoragic”, explică medicul cardiolog Lucica Grigorică.

Care sunt cauzele?

Factorii genetici, regimul alimentar bogat în sare şi în grăsimi de origine animală, nivelul ridicat de colesterol, diabetul, fumatul, sedentarismul, stresul şi consumul exagerat de alcool sunt toate cauze responsabile de apariţia hipertensiunii arteriale.

„Orice tensiune mai mare de 140/90 trebuie să ne trezească suspiciuni. Pentru bolnavii cu risc cardiovascular crescut, cum sunt diabeticii, pacienţii care au suferit deja un atac vascular cerebral, sau cei cu insuficienţă renală, valorile tensionale normale trebuie să fie sub 130/80. În vederea stabilirii hipertensiunii arteriale, este indicat ca tensiunea să se ia de către o persoană specializată, care foloseşte un aparat demn de încredere. Tensiunea se măsoară după cinci minute de repaus, ea putând fi luată de la oricare dintre cele două mâini”, adaugă dr. Grigorică.

Pentru diagnostic, este indicat ca bolnavul să se prezinte la medicul de familie. Acesta este cel mai în măsură să dea verdictul adecvat. Consumul de medicamente fără consultul prealabil al unui medic trebuie evitat sub orice formă, pentru a nu se ajunge la complicaţii inutile.

Cum să trăim cu boala?

Este esenţial ca bolnavul să respecte întocmai medicaţia prescrisă de specialist. Pe lângă pastile, trebuie adoptat şi un stil de viaţă prin care să se evite factorii de risc enumeraţi mai sus. „Pacientul care suferă de HTA trebuie să mănânce cât mai nesărat. Totodată, fumatul trebuie întrerupt. Aceste două aspecte sunt importante pentru ca medicamentele administrate să-şi poată face efectul. De asemenea, trebuie să efectuăm cel puţin 20-30 de minute de mişcare în fiecare zi. Sportul cel mai recomandat este înotul, însă, în lipsa dotărilor corespunzătoare, şi alergatul uşor este benefic. În majoritatea cazurilor, tratamentul HTA este unul care se întinde pe toată durata vieţii. Este foarte important ca să nu întrerupem medicaţia, chiar dacă avem impresia că starea noastră de sănătate s-a îmbunătăţit”, concluzionează specialistul nostru.

Ca să înţelegem de ce tratamentul trebuie respectat, este de ajuns să amintim doar câteva dintre complicaţiile hipertensiunii arteriale netratate corespunzător: angină pectorală, accident vascular cerebral, infarct miocardic şi insuficienţă cardiacă (stadiul final al hipertensiunii arteriale).

Este foarte important ca tratamentul să fie început cât mai devreme, pentru a se evita efectele nedorite asupra diferitelor organe.

Citit 2567 ori Ultima modificare Marți, 22 Mai 2012 15:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.