Sfaturi pentru a învinge canicula

Sfaturi pentru a învinge canicula
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă vara nu a venit încă din punct de vedere calendaristic, valorile din termometre par să ne indice contrariul. Pentru că în fiecare sezon cald multe persoane ajung la Unităţile Primire Urgenţe cu complicaţii cauzate de expunerea la soare, în rândurile care urmează vă vom arăta cum puteţi evita o astfel de situaţie.

De urmat şi de evitat

În primul rând, trebuie să evităm expunerea directă la soare în intervalul orar 11.00 – 16.00. Deşi categoriile de vârstă cele mai sensibile la soare şi la temperaturi ridicate sunt copiii şi vârstnicii, fiecare dintre noi este bine să respecte pe cât posibil această recomandare. „Este necesar să consumăm cât mai multe lichide. Cafeaua şi băuturile alcoolice trebuie evitate, pentru că vor conduce la deshidratare. Îmbrăcămintea pe care o purtăm este preferabil să fie deschisă la culoare şi confecţionată din materiale de bună calitate, cu evitarea celor sintetice. Dacă totuşi suntem nevoiţi să ne expunem la soare în acest interval orar, capul trebuie neapărat să fie acoperit. Este indicat să mergem cât mai mult prin locuri umbrite. Dacă mijlocul de transport în comun este aglomerat, spre exemplu, şi trotuarul este ferit de soare, mai bine coborâm şi parcurgem o parte a traseului pe jos”, explică dr. Lucica Grigorică, medic cardiolog la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi.

Cât mai multe fructe şi legume

Alimentaţia poate fi aliatul nostru cel mai preţios în lupta cu temperaturile ridicate. Specialiştii ne recomandă să consumăm cât mai multe fructe şi legume. Pe lângă faptul că ne ajută să ne hidratăm, acestea ne livrează şi necesarul zilnic de vitamine şi minerale. În acelaşi timp, evitarea mâncărurilor grase şi a meselor bogate ne va scuti de multe situaţii nedorite. Pe lângă factorul igienic, două sau trei duşuri pe zi vor contribui la starea noastră de bine.

Medicaţia nu trebuie întreruptă

„O atenţie deosebită trebuie să aibă bolnavii cardiaci. Aceştia sunt sfătuiţi să urmeze tratamentul prescris de medic şi să se prezinte la control înaintea sezonul cald, pentru o eventuală modificare a grilei de tratament”, adaugă dr.Grigorică.

Citit 1240 ori Ultima modificare Marți, 22 Mai 2012 15:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.