Din cauza taxei clawback, medicamentele ieftine ar putea dispărea din farmacii

Din cauza taxei clawback, medicamentele ieftine ar putea dispărea din farmacii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

  • Taxa clawback din primul trimestru al acestui an va obliga să intre în insolvenţă mulţi producători de medicamente * Investitorii străini ar putea fi descurajaţi de valoarea taxei
Românii nu vor mai putea cumpăra medicamente ieftine din farmacii, începând cu jumătatea acestui an, deoarece aceste produse vor dispărea de pe piaţa farmaceutică autohtonă. Atenţionarea a fost făcută de Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian.

Dublarea taxei de la un trimestru la altul

Situaţia este posibilă în condiţiile în care taxa clawback impusă producătorilor de medicamente este prea mare. 25 mai este data până la care producătorii de medicamente trebuie să plătească taxa pentru primul trimestru al acestui an. „Cuantumul taxei clawback aferente trimestrului I al anului 2012 este la un nivel aproape dublu faţă de valoarea taxei comunicate pentru trimestrul IV pe anul 2011, care a reprezentat între 17 şi 20 la sută din cifra de afaceri. Impunerea acesteia va avea consecinţe economice şi sociale deosebit de grave", a subliniat Dragoş Damian. Pentru evitarea unei asemenea situaţii, preşedintele APMGR a cerut noului Executiv să suspende aplicarea taxei şi să găsească alte măsuri, pentru a se putea ieşi din impas.

Medicamente ce nu vor mai fi compensate

Unele companii autohtone au anunţat deja că vor scoate o parte a produselor de pe listele cu medicamente compensate şi gratuite. Deşi nu se cunosc cu certitudine denumirile acestor produse, este vorba despre cele prescrise pentru tratarea afecţiunilor cardiovasculare, reumatice, şi pe cele ale aparatului respirator. „Vizate ar putea fi toate produsele ce au fost în regimul de compensare şi gratuitate. Această taxă a fost gândită pentru susţinerea sistemului naţional de sănătate, însă rămâne de văzut care vor fi urmările aplicării ei”, explică farmacistul Florina Bonifate, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi.

„Informaţiile pe care le avem parvin doar din presă”

Proprietarii de unităţi farmaceutice aşteaptă încă să vadă în ce fel va afecta toată această tevatură oferta de medicamente de pe rafturi. „Toate informaţiile pe care le avem parvin doar din presă. Aşteptăm data de 1 iunie pentru a vedea cum va fi afectată piaţa locală de medicamente”, ne-a explicat un farmacist care a dorit să rămână anonim. Vom reveni cu aspecte legate de acest subiect, după data de 1 iunie.

Citit 1461 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Mai 2012 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.