Igiena personală - temă de vacanţă

Igiena personală - temă de vacanţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Copiii de la şcolile din Buciumeni şi Poiana au învăţat de la specialişti cât este de importantă igiena personală *

„Ajută un copil să fie sănătos!” a fost tema de casă pe care voluntarii de la Fundaţia „Suport Medical Activ” Galaţi au luat-o în serios, organizând, recent, o misiune cu scop educativ, dar şi de caritate în zonele cu copii necăjiţi. Misiunea s-a adresat copiilor din şcolile de la Buciumeni şi Poaiana şi s-a bazat pe dragostea a zece voluntari medici, copii, poliţişti. Caravana s-a bazat şi  pe dărnicia unor sponsori care au făcut posibilă partea filantropică a misiunii. Odată cu sfaturile, medicii au donat şi 475 de pachete cu obiecte de igienă personală, dulciuri, iar bibliotecile din cele două şcoli au primit 1200 de cărţi cu literatură din clasici şi pentru copii.

Voluntari mici şi mari

„Înarmată” cu materiale informative, dr. Marcela Dragomir, medic primar medicină de urgenţă la Spitalul Militar din Galaţi, iniţiatoarea acestui proiect, a antrenat copiii din cele două şcoli la o lecţie deschisă despre importanţa igienei personale şi despre curăţenia de acasă şi de la clasă. Cei mici au învăţat că pentru o minte şi un trup sănătos,  trebuie să se spele zilnic, cu apă şi săpun; trebuie să aibă propriile obiecte de igienă personală, pe care să nu le împrumute nimănui: prosop, săpun, pastă de dinţi, periuţă, pieptene, hârtie igienică, tampoane intime şi altele.

Cei mici au aflat că este importantă şi curăţenia din camera unde îşi pregătesc lecţiile, dar şi în sala de clasă, care trebuie să sclipească de curăţenie şi să nu fie vitregită de aer proaspăt.

Cum ne spălăm pe dinţi?!

Mari sau mici, de la medicul Alexandru Aramă, voluntar, stomatolog la Spitalul Militar, cu toţii am aflat că nu prea ştim cum să ne spălăm pe dinţi! „Spălatul pe dinţi trebuie făcut după fiecare masă. Nespălându-ne pe dinţi, mâncarea care rămâne în gură intră în putrefacţie şi astfel gura noastră devine un fel de toaletă a microbilor. În plus, doar o alimentaţie bazată pe alimente naturale determină o bună păstrare a sănătăţii dentare şi nu numai”, spune stomatologul.

Ca să ne spălăm pe dinţi aşa cum trebuie, medicul spune că mişcările periuţei trebuie făcute pe orizontală şi pe verticală, pe grupe de dinţi. „Întâi, mişcările orizontale se fac din direcţia faţă înspre obraji şi faţă înspre cerul gurii, apoi vom peria faţa danturii cu care se mestecă, insistând acolo unde avem carii sau dinţi înghesuiţi. La sfârşit facem mişcări verticale care să îndepărteze resturile dintre dinţi, dar şi cele împinse între dinţi în urma mişcărilor orizontale".

Măcar de două ori pe zi

Stomatologul spune că ideal este să facem acest exerciţiu de igienă măcar de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, chiar după fiecare masă şi după consumul de dulciuri sau cel al produselor lactate, care prin fermentare şi sub acţiunea bacteriilor dau un miros neplăcut al gurii, atacând smalţul şi provocând, în timp, apariţia cariilor. „Dimineaţa trebuie să ne spălăm pe dinţi înainte de masă, pentru a îndepărta microbii din gură, care au avut ˝treabă˝, au lucrat toată noaptea la nesănătatea noastră”, spune medicul. Periajul ar trebui completat cu îndepărtarea resturilor alimentare dintre dinţi, folosind aţa dentară sau de papiotă, ori nişte periuţe speciale (care arată ca nişte perii de spălat sticle) calibrate pe spaţiul interdentar existent. De asemenea, resturile de mâncare rămase pe dinţi, în timp, se pietrifică şi formează tartrul, iar pentru îndepărtarea lui este nevoie de prezenţa la stomatog.

Guma de mestecat toceşte dinţii!

Medicul a ţinut să îndrepte un rău obicei, folosirea gumei de mestecat în loc de spălat pe dinţi! "Guma de mestecat determină o salivaţie reflexă şi schimbă doar temporar mirosul gurii, fără să îndepărteze resturile de mâncare. Este o falsă ipoteză că guma de mestecat igienizează şi împrospătează mirosul. În realitate, guma de mestecat are dezavantajul că “toceşte” dinţii, tot la fel cum creta se consumă când scriem pe tabla din şcoală", spune doctorul.

 

Citit 3836 ori Ultima modificare Vineri, 15 Iunie 2012 18:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.