Orele suplimentare, repartizate în septembrie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Una din practicile din şcoli era împărţirea orelor suplimentare, peste norma didactică a titularilor, încă de la stabilirea încadrărilor pentru anul şcolar următor. Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a solicitat în mod expres instituţiilor de învăţământ să facă proiectele de încadrare ale titularilor doar cu norme de bază, fără să depăşească 20 de ore pe săptămână.

„Probabil că anul acesta am cerut în mod expres acest lucru, dar aşa cere metodologia şi aşa s-a procedat, de exemplu, şi anul trecut. S-a specificat şcolilor că numărul maxim de ore, pe săptămână, poate să fie 20 (şi nu 18, cât este norma didactică - n.r.) pentru că profesorii de anumite discipline au şi opţionale, şi altfel nu şi-ar putea acoperi tot ei aceste opţionale”, a precizat inspectoarea şcolară de specialitate Constanţa Gusta, adăugând că din fragmentele de catedre astfel rezultate se pot constitui mai multe norme întregi pentru suplinitori calificaţi.

Unii directori spun că tocmai procesul de fragmentare a catedrelor este în dezavantajul şcolii şi al elevilor. Mircea Cârstnic, directorul Şcolii Nr. 1 Cudalbi, ne-a spus ce temeri are dacă orele suplimentare nu vor mai fi repartizate profesorilor titulari din şcoală.

„Trebuie să dau ca vacante cinci ore de limba şi literatura română pe săptămână, la o clasă a VIII-a, deci la o materie unde se susţin tezele cu subiect unic. La fel se va întâmpla şi la matematică. Vor veni suplinitori care vor pleca peste un an. Altul este randamentul unei clase de elevi care lucrează constant cu un singur cadru didactic”, susţine directorul.

Inspectoarea Constanţa Gusta îi linişteşte pe directorii de la sate, spunând că la nivel de comună e greu să se constituie o nouă catedră doar din orele suplimentare şi că acestea vor reveni tot titularilor.

„Conform metodologiei, orele ce rămân după repartizarea suplinitorilor calificaţi vor fi împărţite titularilor, la începutul lunii septembrie. Nimeni nu interzice acest drept. Şi nici nu are vreo legătură cu criza economică”, mai precizează inspectoarea.

Citit 1065 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.