Boala "uitării" ne paşte: Alzheimer - o cruce de dus

Boala "uitării" ne paşte: Alzheimer - o cruce de dus
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
La Căminul-Spital din Galaţi, o treime dintre bătrâni, adică 35 din cei 105 bătrâni internaţi, suferă de boala Alzheimer şi demenţă. Mai mult, aproape toţi sunt nedeplasabili. Studiile de la noi arată că 2-3 la sută dintre vârstnicii de peste 60 de ani suferă de o astfel de boală, deşi procentul pare a fi mult mai mare. Oricum, îngrijirea unui bolnav atins de demenţă este o cruce pentru oricare dintre noi care trebuie dusă cu răbdare, credinţă şi dragoste.

Semnele bolii

Uitarea repetată poate fi un indiciu că vârstnicul de lângă noi este „curtat” de boala Alzheimer, de aceea, primul pas pe care trebuie să-l facem este să-l ajutăm să meargă la medic, fiindcă, în timp, netratarea "uitării" determină boala Alzheimer care, în unele cazuri, îmbracă forma gravă a demenţei. Alte semne sunt depresia, alcoolismul, greutatea în exprimare, deplasarea din ce în ce mai greoaie. De asemenea, alcoolismul, stările de halucinaţii pot duce la apariţia acestor maladii ireversibile. O cauză frecventă a bolii Alzheimer şi a demenţei este infarctul  care produce demenţa vasculară şi care apare în urma unui accident vascular cerebral.

Atenţie! Sunt suspecţi de o formă a demenţei şi cei care ajung să facă frecvent glume cu tentă sexuală, cu momente de exhibiţionism, spune dr. Mihaela Filoti, director al Căminului-Spital Galaţi.

Cum putem obţine gratuit un asistent

”Indiferent care este cauza bolii, bolnavul de Alzheimer are nevoie de un tratament adecvat recomandat de un medic specialist. Pe lângă tratament, cât este acasă, el are nevoie de afecţiunea celor din propria familie ai căror membri trebuie să se deprindă cu îngrijirea unui astfel de bolnav. Familia nu trebuie să dea sentimentul inutilităţii bolnavului cu Alzheimer şi nicidecum nu trebuie să-l considere o povară. Acolo unde e cazul, familia trebuie să ceară serviciul calificat al unui asistent socio-medical, prin programul de îngrijire la domiciliu, oferit de Agenţia Alternativa din cadrul Primăriei Galaţi", spune dr. Mihaela Filoti.

Agenţia Alternativa îşi desfăşoară activitatea la Baia Comunală, telefon 0236-323131. Obţinerea asistenţei gratuite pentru un bolnav se face la cerere, pe baza unei anchete sociale.

Dar, un stil de viaţă sănătos, un mod optimist de a privi viaţa şi încercările ei, plus o alimentaţie sănătoasă ne ţin departe de aceste boli, ne asigură medicul.

Citit 4758 ori Ultima modificare Marți, 19 Iunie 2012 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.