Chinul persoanelor cu dizabilităţi de a face cumpărături din Piaţa Ţiglina
Foto: Foto: Ionatan Țuțu

Chinul persoanelor cu dizabilităţi de a face cumpărături din Piaţa Ţiglina
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Persoanele cu dizabilităţi sunt extrem de nemulţumite de faptul că ditamai Piaţa din Ţiglina I nu are o rampă de acces. Am mers şi noi la faţa locului şi am constatat cu stupoare că rampa pe care comercianţii din piaţă îşi fac aprovizionarea ţine loc şi de rampă de acces pentru persoane cu dizabilităţi. Am cerut ajutorul unui domn ţintuit în căruciorul cu rotile pentru a "testa" rampa de la Piaţa din Ţiglina. "Domnule, să ştii că eu vin aproape zilnic pe aici şi mereu am probleme! Noroc că se mai găseşte câte un om de bună-credinţă şi mă ajută să ajung să-mi fac cumpărăturile", ne povesteşte Gheorghe Anagnosti, un septuagenar ţintuit într-un cărucior de mai bine de un an de zile. Ne-am întâlnit cu acesta la intrarea în Piaţă dinspre strada Saturn şi până să ajungem la rampa din spatele pieţii am întâlnit mai multe obstacole: borduri aproape imposibil de urcat fără ajutor şi pante mult prea abrupte, atât pentru urcare cât şi pentru coborâre. După câteva minute de chin ajungem la rampa de acces, deasupra căreia stă scris mare: APROVIZIONARE. Ah, apropo, niciun indicator nu ne-a călăuzip paşii - mai bine zis roţile căruciorului - către această rampă! Ne pregătim să urcăm pe aceasta, în timp ce în spatele nostru se face coadă. Cumpărători, băieţi cu cărucioare cu marfă, cu toţii stăteau la mâna noastră! După multe opinteli şi după o repriză de patinaj pe gresia fină de pe această rampă(!), cu chiu cu vai ajungem la intrare. Surpriza este una foarte mare: un prag de vreo 10-15 cm stă în calea accesului către hala de produse agroalimentare. E-adevărat, teşit cu nişte ciment, dar şi aşa aproape imposibil de trecut cu un cărucior cu rotile. Îl lăsăm pe omul nostru să-şi facă cumpărăturile, după care urmăm acelaşi traseu înapoi, spre ieşirea de pe strada Saturn. După ce s-a zdruncinat bine pe dalele din faţa Pieţei, Gheorghe Anagnosti a traversat strada şi a dispărut printre blocuri. "Ne cerem scuze pentru discomfortul creat şi le promitem oamenilor cu dizabilităţi că vom face totul pentru ca şi ei să aibă acces la piaţă. Am luat la cunoştinţă, până acum nu am avut nicio astfel de sesizare, dar acum, că a venit, trebuie să o luăm în calcul. Vom pune astroturf (covor abraziv) pe această rampă astfel încât accesul să fie mai uşor", spune Monica Nicolau, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Pieţelor. Tot de la ea am aflat că sunt date în lucru şi indicatoarele către rampă.

Citit 1931 ori Ultima modificare Vineri, 06 Iulie 2012 16:20

3 comentarii

 • postat de IC
  Luni, 09 Iulie 2012 19:28
  Nici piata din Micro 19 nu sta mai bine.Piata are trei directii principale de acces. Una dinspre Bdul. Brailei ( Neacsu ) are o scara cu cca 12 trepte ,vai mama lor ,capcane veritabile si intr-o parte o rampa inclinata la 45 grade ,daca o persoana cu handicap se incumeta sa o coboare in carut ,scuteste sigur statul de cheltuieli . Al doilea dinspre capatul troleului ,la fel numai care mai putine trepte . Mai este un acces dinspre B-ul Otelarilor , acesta este ce mai periculos fiind in permanenta blocat de autovehicolele care aduc marfa bisnitarilor( nu este picior de producator direct) la tarabe .
  0
  0
  Raportează
 • postat de gev
  Duminică, 08 Iulie 2012 18:24
  poate nu stiti cum se merge prim piata centrala .....eu lucrez in zona si sunt nevoita sa :
  1.traversez la trecerea de pietoni pe pietre dispuse la 5 cm una de alta astfel incat nici cu pantofi sport sa nu fii in siguranta
  2. sa ma strecor printre masini ca sa ajung la destinatie pentru ca trotuare nu sunt in zona pietei sau sunt ocupate sau suprainaltate. Masinile parcheaza pana in bordura si nu ai altceva de facut decat sa o iei prin mijlocul strazii.
  3. intr-o zi ploioasa este si mai rau pentru ca asfaltul este turnat cu denivelari si apar balti exact pe acolo pe unde am putea trece si noi.
  4.spre hala veche nu este rampa si treptele sunt foarte alunecoase
  5. spre hala noua este o rampa prin spate - poate ar fi potrivita daca nu ar fi pragurile de la usi
  6. la hala de produse industriale nu stiu nici o rampa spre subsol
  7. la hala noua la coltul din dreapta am vazut nenumarati oameni dand cu capul in coltul de perete care atarna la 1,3 m de sol ( nota 4 pentru arhitect si pentru protectia persoanelor )
  8. la statia de maxi-taxi ajungi doar cu noroc, nu e trecere de pietoni - pur si simplu te arunci si daca ai noroc scapi
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marta
  Sâmbătă, 07 Iulie 2012 22:29
  daca rampa nu respecta inclinatia prevazuta in legislatia in vigoare degeaba "impopotoneaza" rampa actuala cu covor abraziv. acest covor nu face altceva in afara de a nu mai produce alunecarea. covorul va ingreuna si mai mult accesul si persoana utilizatoare de scaun rulant va trebui sa fie in continuare independenta de un insotitor. dorim o tara europeana accesibila pentru toti cetatenii? cum?? facandu-i dependeti de altii?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.