Astăzi e ziua lor: Miracolul copiilor obişnuiţi

Astăzi e ziua lor: Miracolul copiilor obişnuiţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Zborul este atunci când crezi că eşti pasăre, închizi ochii şi ajungi unde vrei”


Copilăria este tărâmul unde totul e posibil, unde imaginaţia şi creativitatea nu au limite. Copiii sunt surse inepuizabile de mirare pentru noi, adulţii, care ne pierdem, odată cu anii, prospeţimea minţii, bucuria de a pune întrebări neaşteptate şi puterea de a găsi răspunsuri spontane.

Astăzi, de ziua lor, vă oferim spre delectare câteva citate din minţile minunate ale copiilor, pe care le-am primit prin bunăvoinţa Marioarei Şuşnea, un om cu un suflet ales, care a activat timp de 31 de ani ca profesoară de limba şi literatura română la Şcoala nr. 11 şi a coordonat cenaclul literar „Vârsta fericită”. Poate că unii dintre cititorii noştri de azi se vor regăsi în copiii de odinioară.

Ce-i lipseşte pământului…

„De ce are omul umbră? Ca să nu fie singur atunci când e foarte singur”. „Umbra e un fum de răcoare”. „Ceaţa e lapte împrăştiat. E un întuneric mai luminos”. „Curcubeul e ca un pod în culori, numai la casa de la ţară”. „Licuriciul e un ciob de stea, care luminează noaptea în pădure”. „Soarele nu cade, că-l ţine dragostea Lunii”. „Piciorul amorţit are gust de… sifon”. „Leşinul e un adorm foarte mic”. „Inima e o frunză roşie care tresare mereu”. „Oamenii închid peştii în acvarii ca să fie frumos pe mobilă”. „Furtuna îmi place, că-i despletită”. „Luna are pete că nu s-a bronzat uniform”. „Iarba e părul pământului”. „Îmi plac Tom şi Jerry, pentru că şi eu cu fratele meu ne certăm la fel”. „Ce-i lipseşte pământului pentru ca toţi oamenii să fie fericiţi? Îi lipseşte păturica roz de la Buni”. „Teama e atunci când liftul nu mai urcă până la noi acasă”.

„A zâmbi înseamnă să râzi pe furiş”…

„Dacă aţi nimeri în Ţara Piticilor, care ar fi primul lucru pe care l-aţi face? Aş căuta locul unde-şi ţin telefonul şi aş suna-o pe mami”. „A zâmbi înseamnă să râzi pe furiş”. „Linguşeala înseamnă să te îmblânzeşti pe lângă cineva, să te cunoască de om bun”. „Modern e când vezi ceva scump şi n-ai bani”. „Sprâncenele sunt umbrelele ochilor”. „De ce se spune că gusturile nu se discută? Pentru că nu-i frumos să te bagi în gustul oamenilor”. „Ce este zborul? Este atunci când crezi că eşti pasăre şi închizi ochii şi ajungi unde vrei”. „Ce înseamnă să fii curios? Curios e atunci când spune Buni că-ţi bagi nasul în oala altuia”. „Tristeţea e atunci când un om vine la altul şi bea mult”. „Primim bomboane colorate diferit ca să nu se vadă prea puţine”. „Întunericul este celălalt obraz al luminii”. „Ghinion înseamnă când un copil ce ceartă cu alt copil şi atunci înseamnă că mama are ghinion, că trebuie să se certe cu mama la celălalt copil”. „Lacrimile sunt ca o rouă din suflet”.

Toţi copiii sunt minune

„Noi, adulţii, ar trebui să stăm mai des în „bancă”, alături de cei mici, să încercăm să iscodim odată cu ei lumea, să căutăm explicaţii, să „dăm în mintea lor”. Ar trebui să fim şi Feţi Frumoşi şi Zâne bune şi bunici plini de poveşti, stârnindu-le curiozitatea, pătrunzând firesc în sufleţelul lor. Aşa am descoperit miracolul copiilor obişnuiţi, nu al copiilor minune, pentru că toţii copiii sunt minune. Ei sunt minunea la care ar trebui să alergăm ca să ne potolim setea de dragoste, de bunătate, de frumuseţe şi de candoare”, afirmă profesoara Marioara Şuşnea, cea care a modelat cu infinită dragoste sufletele atâtor generaţii de elevi.

Pentru copii, cel mai frumos dar pe care ar trebui să li-l oferim, nu doar de ziua lor, ci în fiecare zi, este să-i ascultăm, să-i încurajăm, să zâmbim cu ei, să ne jucăm cu ei, să-i iubim, să ne facem timp pentru ei.

Citit 1604 ori Ultima modificare Vineri, 31 Mai 2013 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.