Spitalele vor fi nebugetare

Spitalele vor fi nebugetare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un nou proiect de lege a fost elaborat la sfârşitul lunii iunie de către Ministerul Sănătăţii care cuprinde mai multe puncte, printre care şi faptul că spitalele nu vor mai fi instituţii bugetare. Prin această nouă lege a sănătăţii, spitalele vor avea autonomie managerială şi financiară. Adică nu vor mai fi supuse legii salarizării şi a celor care guvernează instituţiile publice. De asemenea, spitalele vor primi finanţare în aceleaşi condiţii ca şi până acum, adică vor avea relaţii contractuale cu Casa de Asigurări pentru îngrijirile acordate asiguraţilor. Ceea ce se schimbă prin această autonomie este modul de utilizare a banilor şi libertatea de a lua decizii la nivelul spitalului.

Medicii, de acum liber profesionişti

De asemenea, nici medicii nu vor mai fi bugetari, ci liber profesionişti. Explicaţia este că spitalul în cadrul căruia profesează este o instituţie care realizează venituri într-o relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, deci nu poate fi considerat bugetar. Astfel, conform noii legi, medicii vor încheia un contract cu spitalul, în funcţie de regulile Codului Muncii şi nu de legea salarizării. O altă noutate, care se adresează de data asta medicilor de familie, este că aceştia nu mai trebuie să aibă o listă obligatorie de pacienţi.

CJAS poate fi Casă Regională

Un alt punct din legea sănătăţii este faptul că va avea loc o reorganizare a caselor de asigurări de sănătate. Dintre cele 44 care funcţionează în prezent, vor rămâne 12 case regionale care vor avea în evidenţă mai multe judeţe. Conform informaţiilor furnizate de Olimpia Buzea, directoarea Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate (CJAS), Galaţiul va trebui să strângă un milion de asiguraţi, pentru a putea fi centru regional. Oraşul nostru se încadrează la regiunea Dunăre – Siret, alături de Bacău, Vrancea, Tulcea şi Vaslui.

Astfel, judeţul care va avea un milion de asiguraţi, dintre cele menţionate, va fi Casă Regională. „Legea sănătăţii cuprinde foarte multe propuneri, unele mai bune, altele mai puţin bune. Părerile sunt împărţite aici. Este destul de complicat pentru că fiecare punct are nişte principii şi încă aşteptăm să vedem cum se vor pune în aplicare. Partea pe care o consider eu bună din acest proiect de lege este faptul că între Casele de Asigurări va exista o competiţie şi fiecare va da ce e mai bun din ea”, a explicat Olimpia Buzea, director al CJAS.

Citit 1663 ori Ultima modificare Marți, 10 Iulie 2012 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.