Măsuri pentru zile nesigure: Asigurarea casei împotriva dezestrelor este obligatorie

Măsuri pentru zile nesigure: Asigurarea casei împotriva dezestrelor este obligatorie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor nu e poveste, este realitate. Legea 260 din 2008 precizează care sunt obligaţiile şi ce riscuri sunt acoperite prin asigurarea obligatorie. Actul legislativ este efectul calamităţilor din ultimii ani. Astfel, fiecare proprietar - fizic sau juridic - are obligaţia să facă, anual, o asigurare minimă cuprinsă între 10 euro şi 20 de euro, în funcţie de materialul din care este construit imobilul.

10 euro (echivalentul a 46 de lei) se achită pentru locuinţele evaluate la 10.000 de euro, încadrate la categoria B; adică, cele zidite din cărămidă nearsă sau din alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic. Asigurările de minim 20 de euro (92 de lei) trebuie încheiate cu asiguratorul de proprietarii ale căror locuinţe sunt din beton armat, metal ori lemn şi vizează o locuinţă evaluată la minimum 20.000 de euro. În funcţie de declaraţia proprietarului privitoare la valoarea imobilului, asigurarea anuală pentru locuinţe poate fi mai mare, de 30 de euro sau de 40 de euro.

Ce riscuri sunt asigurate?

Sunt despăgubite persoanele fizice sau juridice ale căror case au fost afectate de calamităţi naturale, precum: cutremure, inundaţii, alunecări de teren, trăsnet, explozie, incendiu, furt, căderea aparatelor de zbor peste locuinţe. De asemenea, legiuitorul a prevăzut şi situaţii de despăgubi atunci când imobilul a fost pus la pământ de stratul gros de zăpadă sau de inundaţii provenite de la instalaţiile de alimentare cu apă. Asigurările obligatorii se plătesc la mai toate băncile, la casele de asigurări, inclusiv on line.

Citit 1691 ori Ultima modificare Duminică, 22 Iulie 2012 13:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.