Cancerul se va trata gratuit în vreme ce vom fi nevoiţi să plătim pentru orice răceală
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cancerul se va trata gratuit în vreme ce vom fi nevoiţi să plătim pentru orice răceală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După mai multe luni de consultări publice, timp în care în presă au circulat numeroase speculaţii şi informaţii contradictorii, o echipă a Ministerului Sănătăţii a fost prezentă luni (30 iulie 2012) la Galaţi, unde a răspuns întrebărilor legate de schimbările pe care noua lege le va aduce.

Vorbim astăzi despre cum va arăta sistemul asigurărilor de sănătate, după ce proiectul legislativ va trece de Parlament.

Bugetul asigură banii pentru cei scutiţi de la plată

"În prezent, sistemul de sănătate din România acoperă o gamă largă de servicii medicale. Acest lucru se întâmplă doar în teorie, din păcate. Există o discrepanţă accentuată între ceea ce sistemul promite şi ceea ce oferă. Pentru a ieşi din acest cerc vicios, avem la dispoziţie două soluţii: fie creştem fondurile alocate sănătăţii, fie reducem serviciile medicale oferite pacienţilor. Noi am privit rezolvarea problemei prin combinarea celor două posibilităţi. Vom propune o suplimentare a sumelor şi o regândire a pachetului de bază", a explicat directorul Direcţiei de politici de sănătate din Ministerul Sănătăţii, dr. Călin Alexandru.

Banii suplimentari vor proveni de la buget, deoarece statul va fi nevoit să acopere contribuţiile pentru persoanele care sunt scutite de la plată. În momentul de faţă, aceste sume sunt acoperite din fondul unic de asigurări de sănătate. Persoanele scutite de la plata contribuţiei, cărora li se va aplica această măsură, sunt cele cu handicap, veteranii de război, refugiaţii ş.a. "Excepţie de la regulă fac copiii şi tinerii cu vârste de până în 18 ani. Măsura a fost luată pentru a încuraja politicile demografice de creştere a natalităţii", adaugă dr. Alexandru.

Coasiguraţii, o problemă specială

Una dintre cele mai semnificative schimbări pe care noua lege le va aduce în domeniul asigurărilor de sănătate este legată de provenienţa sumelor pentru plata coasiguraţilor. Coasiguraţii sunt persoanele care beneficiază de asigurări de sănătate datorită soţului sau a soţiei care contribuie la fondul unic de asigurări. "Am convenit să calculăm totul după următoarea regulă: dacă soţul sau soţia plătitor/oare a contribuţiei are un salariu mai mic decât două salarii minime pe economie, plata coasiguraţilor se va face din fondul unic de sănătate. În cazul în care salariul depăşeşte două salarii minime pe economie, plata pentru coasigurat va fi suportată din acel salariu", a mai precizat sursa noastră.

Pentru ce ne vom asigura

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, care este programată să aibă loc de la 1 ianuarie 2015, asigurarea medicală din pachetul de bază nu va mai acoperi costurile pentru tratarea afecţiunilor uşoare, cum sunt virozele respiratorii, spre exemplu. În schimb, vom fi asiguraţi pentru eventualitatea apariţiei unor boli grave. "În anul 2011, spre exemplu s-a cheltuit peste 1,5 miliarde de lei pentru decontarea de reţete medicale cu valoare de sub 10 lei. Aceşti bani puteau fi folosiţi mult mai eficient pentru tratamentul unor boli grave, cum sunt afecţiunile oncologice. Dorim ca pachetul de bază din noua lege să acopere serviciile medicale pentru astfel de afecţiuni şi, în măsura în care ne vor mai rămâne fonduri, şi pentru altele mai puţin grave" a mai spus dr. Călin. Problema care se ridică şi care va stârni cele mai multe nemulţimiri este legată de faptul că vom plăti lună de lună pentru o boală care e posibil să nu ne afecteze niciodată.

Mai multe pachete de asigurări

Suma pe care o vom plăti pentru pachetul de bază nu va diferi faţă de contribuţiile pe care le plătim în acest moment pentru contribuţiile de sănătate. Există apoi pachetele de asigurări facultative, care pot fi complementare sau suplimentare. Persoanele fără venituri vor beneficia şi ele de un pachet social, acoperit în totalitate de la bugetul de stat. Tot de la bugetul de stat vor fi decontate şi plăţile pentru serviciile medicale de urgenţă.

Casele de asigurări de sănătate se vor transforma în societăţi de tip mutualist, grupate pe trei sau patru judeţe. Această transformare va avea loc în două etape. În primul rând va avea loc teritorializarea (gruparea a mai multor case sub o singură entitate), urmând apoi procesul de strângere a adeziunilor pentru înfiinţarea societăţilor mutuale de asigurări de sănătate. Procesul de trasnformare se va desfăşura pe durata a doi ani, până la începutul anului 2015.

Citit 2191 ori Ultima modificare Miercuri, 01 August 2012 09:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.