Campanie "Viaţa liberă" - Ştii ce bei? - Află ce fel de apă curge la robinetul tău
Foto: Suprafaţa colorată cu roşu primeşte apă de adâncime (Vrancea), cea în albastru - apă de suprafaţă (Dunăre), iar suprafaţa colorată cu galben primeşte apă amestecată (Dunăre + Vrancea)

Campanie "Viaţa liberă" - Ştii ce bei? - Află ce fel de apă curge la robinetul tău
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
  • "Viaţa liberă" vă spune ce fel de apă primiţi la robinet: de Dunăre, de Vrancea sau mixtă * Avantaje şi dezavantaje: apa de Vrancea are un gust mai bun, dar apa de Dunăre nu îţi strică maşina de spălat

Galaţiul este împărţit în trei zone, în funcţie de tipul de apă pe care Apă-Canal o livrează consumatorilor din oraş. Astfel, o parte dintre gălăţeni primeşte apă de Dunăre, o altă parte primeşte din sursa de adâncime, însă mai există şi o a treia categorie, căreia i se livrează un amestec între apa de Dunăre şi cea de Vrancea. Aşa cum se poate vedea şi din harta alăturată, locuitorii din zona de Vest, Sud-Vest, mai precis cei care locuiesc în Micro 17, 18, 19, 20, 21, precum şi cei din Ţiglina III sunt racordaţi la sursa de apă de suprafaţă, apa fiind procesată la Uzina 2 (zona IVAS). Nordul oraşului, precum şi zona de Nord-Vest, care cuprinde cartierele Fileşti, Siderurgiştilor Est şi Vest, Micro 13 B, Micro 38, 39 şi 40, Aurel Vlaicu (I.C. Frimu), precum şi zona de la nord de Parcul Rizer şi Grădina Publică, este alimentată din sursa de apă de Vrancea, procesată şi distribuită prin staţia de pompare de la Fileşti. Restul cartierelor (Ţiglina I, Ţiglina II, Mazepa, Centru şi Valea Oraşului) sunt alimentate cu apă mixtă (de Dunăre şi de Vrancea), amestecul producându-se la Turnul de Apă, aflat pe cel mai înalt punct al oraşului.

"În principiu, 60-65 la sută din apa pe care o furnizăm oraşului provine din Dunăre, iar restul de 35-40 la sută din sursa de adâncime, adică apă de Vrancea. În orice caz, sistemul nostru de alimentare nu este blocat pe aceste surse. În orice moment noi putem furniza doar apă de Dunăre în tot oraşul, la fel cum putem furniza apă de Vrancea în tot oraşul. Desigur, asta la jumătate din capacitate, adică 12 ore din 24", ne-a explicat directorul tehnic al Apă-Canal, Niţă Podaru.

Care apă e mai bună?

Întotdeauna gălăţenii s-au întrebat dacă nu cumva apa pe care o beau alţii e mai bună decât cea care curge la robinetele lor. Directorul Niţă Podaru a făcut o radiografie a celor două tipuri de apă, subliniind "punctele tari" şi "punctele mai puţin tari" ale fiecăreia. Probabil că cea mai mare diferenţă dintre apa de suprafaţă şi cea de adâncime este temperatura. Astfel, în vreme ce apa de Vrancea are o temperatură constantă pe tot parcursul anului (12 grade iarna şi 13 grade vara), apa de Dunăre are o variaţie de peste 20 de grade (2-4 grade iarna şi 26 de grade vara). "Probabil că de asta spun mulţi că apa de Vrancea e mai bună, pentru că e mai rece. Dar vă spun că dacă pui apa din Micro 19 la rece pe timp de vară nu o să mai simţiţi cine ştie ce diferenţe", ne-a explicat directorul tehnic Apă-Canal, Niţă Podaru. Apoi, mai spune reprezentantul societăţii de distribuţie a apei, apa de Vrancea e ceva mai puternic mineralizată. "Are un uşor gust metalic, şi dacă picură pe robinet, iar locuitorii din zonele care primesc astfel de apă ştiu asta, se înroşeşte puţin bateria sau chiuveta. Asta înseamnă că are o duritate mare, ceea ce înseamnă că, la spălat, trebuie neapărat folosit anticalcar la maşinile de spălat", a precizat Niţă Podaru. În schimb, dacă apa de Dunăre (mai puţin mineralizată) poate avea un gust ceva mai puţin plăcut faţă de cea de Vrancea, este mult mai bună pentru spălat, pentru că nu e atât de dură.

"Toată apa e bună"

Directorul tehnic al Apă-Canal, Niţă Podaru, insistă însă asupra faptului că toată apa livrată în Galaţi este bună de băut. "Nu iese apă din robinet care să nu se încadreze în standardele de calitate. Asta trebuie să ştie gălăţenii. Cu asta nu ne jucăm pentru că este vorba despre viaţa oamenilor", a subliniat reprezentantul Apă-Canal. Dar despre calitatea apei şi despre drumul pe care îl parcurge ea din Dunăre şi până la robinetul nostru, aflaţi în viitorul episod al campaniei "Ştii ce bei?".

Citit 8131 ori Ultima modificare Miercuri, 01 August 2012 02:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.