În municipiul Galaţi, patru ansambluri stradale sunt protejate de lege

În municipiul Galaţi, patru ansambluri stradale sunt protejate de lege
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Patru ansambluri stradale din oraşul vechi, protejate de Legea patrimoniului naţional


Între cele 111 monumente de patrimoniu cultural naţional din municipiul Galaţi, patru sunt ansambluri stradale. Este vorba despre strada Domnească, porţiunea dintre Parcul Mihai Eminescu şi Grădina Publică, de „ansamblul stradal Nicolae Bălcescu, zona dintre Şcoala ˝Simion Mehedinţi˝ până la intersecţia cu strada Gării”, de „ansamblul urban Mihai Bravu de la nr. 2 până la Grădina Publică” şi „ansamblul urban Strada Eroilor”, între străzile Domnească şi Bălcescu. Potrivit Legii 422 din 2001, monumentele istorice de patrimoniu sunt “bunuri care fac parte integrantă din patrimoniul cultural naţional şi sunt protejate prin lege”.

Cum ne raportăm la astfel de obiective cu vocaţie patrimonială şi în grija cui sunt? "Aceste ansambluri urbanistice stradale au ca proprietar de drept Primăria municipală şi de aici obligaţia, prin serviciile de specialitate, de a le supraveghea, întreţine, conserva şi pune în valoare şi în circuitul turistic cu tot ce au în componenţa lor. Din acestă perspectivă, toate reparaţiile, construcţiile şi orice lucrare iniţiată în perimetrul ansamblurilor stradale cu valoare de patrimoniu naţional, trebuie făcute cu avizul municipalităţii. Inclusiv pentru schimbarea culorii unei clădiri - din acest ansamblu - trebuie avizul serviciului de urbanism din cadrul Primăriei”, ne-a spus Marius Mitrof, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Galaţi.

Bloc de locuinţe în mijlocul ansamblului patrimonial?!

Cât despre anomaliile care apar în Galaţi - de exemplu săparea unei fundaţii pentru un viitor bloc de locuinţe în strada Domnească nr. 66, zice-se cu aviz direct de la Bucureşti?!, aspect despre care am mai scris - ele se datorează nerespectării legislaţiei privind regimul obiectivelor de patrimoniu. „Potrivit legii, în zonele protejate istoric, municipalitatea este responsabilă de tot ce se întâmplă şi tot ea ar trebui să întreţină acele clădiri. Administraţia publică municipală are datoria ca măcar să le întreţină faţadele la exterior, pentru a păstra astfel unitatea arhitecturală urbanistică", subliniază interlocutorul.

Toate cele patru ansambluri urbanistice stradale sunt parte integrantă a istoricului oraş Galaţi, cu clădiri care au scăpat de bombardamentele din vremea celui de-Al Doilea Război Mondial. Fiecare în parte şi toate laolaltă sunt o frescă a Galaţiului vechi, istoric, sunt memoria vie a acestei comunităţi şi ele trebuie păstrate cu respect faţă de trecutul nostru.

Citit 2722 ori Ultima modificare Miercuri, 08 August 2012 07:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.