De ce aleg tinerii cariera militară?

De ce aleg tinerii cariera militară?
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

 

  • Stabilitatea financiară şi statutul social sunt principalele motive pentru care tinerii se îndreaptă spre cariera militară * La birourile de recrutare, cei care doresc o carieră de soldat profesionist sunt luaţi în evidenţă pentru viitoare posturi

Dacă până în urmă cu aproape zece ani fiecare tânăr era nevoit să treacă prin serviciul militar obligatoriu, în ziua de azi puţini mai sunt cei care ştiu ce înseamnă mânuirea unei arme, un serviciu de planton pe timp de iarnă sau munca sisifică de a-ţi curăţa uniforma de scame.

Totuşi, chiar şi în condiţiile în care cariera militară nu mai reprezintă un pas obligatoriu, mulţi adolescenţi aleg în continuare să urmeze cursurile unei instituţii de învăţământ militare sau să se angajeze ca soldaţi profesionişti.

Stabilitate financiară şi statut social

„Motivaţiile tinerilor în alegerea acestui tip de carieră diferă foarte mult. Totuşi, mulţi îşi propun să devină militari datorită stabilităţii profesionale şi financiare. Omul ştie că are un orar fix şi că la o dată prestabilită îşi poate lua salariul. Mai mult, ai asigurată îmbrăcămintea, solda, şi ai posibilitatea de a avansa. Chiar cu puţin timp în urmă, am avut o discuţie cu un tânăr candidat, care mi-a explicat că deşi are studiile superioare finalizate, este nevoit să lucreze ca taximetrist. El era nemulţumit de felul în care era tratat de patronul firmei de taxiuri”, ne-a explicat locotenent - colonelul Gabriel Tanvuia, şeful Biroului de Informare - Recrutare Galaţi.

Un alt motiv des invocat de cei care aleg uniforma militară este statutul social.

Compromisul misiunilor „în afară”

În cazul în care unitatea militară de care aparţine soldatul este angajată în misiuni în diferite teatre militare internaţionale, acesta este nevoit să se deplaseze în una sau mai multe astfel de operaţiuni. Principalul avantaj este cel financiar. Pe de altă parte, însă, şi riscurile asumate sunt destul de mari, în condiţiile în care cunoaştem cazuri de militari care nu s-au mai întors vii în ţară. La acest neajuns se mai adaugă şi separarea temporară de cei dragi. 

Învăţământ militar de calitate

Spre deosebire de liceele „civile”, unde rata de promovabilitate a examenului de bacalaureat a scăzut mult în ultimii ani, la cele militare, majoritatea absolvenţilor trec fără probleme acest prag. Aceleaşi standarde ridicate se menţin şi în academiile militare, acolo unde concurenţa la admitere este comparabilă cu a altor universităţi de prestigiu din ţară. Totuşi, trebuie să ţinem seama şi de faptul că pentru a ajunge în etapa admiterii, candidaţii trebuie să treacă prin mai multe probe eliminatorii, unde pot fi declaraţi admişi sau nu. Acestea sunt vizita medicală, testele de inteligenţă şi cele psihologice, precum şi testele de aptitudini sportive.

„În timpul şcolarizării, studenţii şi elevii beneficiază de cazare, hrană, îmbrăcăminte, soldă şi transport gratuit în perioada vacanţelor. De asemenea, au posibilitatea de a aplica la stagii de pregătire în străinătate. După absolvire, proaspeţii ofiţeri au obligaţia de a rămâne pentru o perioadă de opt ani ca angajaţi ai MapN, după care contractele se vor reînnoi la intervale de patru ani. Aceleaşi condiţii sunt valabile şi în cazul absolvenţilor şcolilor de maiştri militari”, adaugă sursa noastră.

Locuri mai puţine

În anii din urmă, armata a scos numeroase posturi la concurs pentru cei care au vrut să se angajeze pe bază de contract. În prezent, însă, locurile disponibile sunt mult mai rare. Din acest motiv, cei care vin la Biroul de Informare - Recrutare sunt trecuţi într-un registru, urmând ca în momentul apariţiei unui post nou să fie chemaţi.

 

Citit 25185 ori Ultima modificare Luni, 20 August 2012 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.