Ce alimente trebuie să evităm pentru a nu fi obosiţi

Ce alimente trebuie să evităm pentru a nu fi obosiţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu toţii ştim ce efecte are sărirea peste un prânz asupra capacităţii noastre de muncă şi concentrare. Unul dintre principalele motive pentru care mâncăm este de a nu ajunge în situaţia în care chiar şi cele mai simple activităţi să ne pară adevărate corvoade. Cu toate acestea, există unele alimente sau categorii de alimente care contribuie la sporirea stării de oboseală, efectul lor fiind invers faţă de cel scontat.

Un grup de specialişti americani a publicat pe portalul www.MedikForum.com o listă a alimentelor care ne pregătesc mai degrabă pentru o noapte de somn decât pentru o zi de muncă. Unele produse din listă sunt cunoscute de mult ca având efectul de a obosi organismul, în timp ce altele reprezintă pentru mulţi dintre noi adevărate surprize. Pe primul loc între produsele dăunătoare se află alcoolul, care provoacă somnolenţă. Medicii atrag însă atenţia că nu e vorba despre o odihnă adevărată, din moment ce după câteva ore bune de somn ne trezim la fel de obosiţi ca înainte.

Locul doi în clasament este deţinut de produsele dulci, cunoscute de mult timp ca fiind “obositoare” pentru organism. Dulciurile rafinate duc la o creştere bruscă şi semnificativă a nivelului de glucide din sânge, fapt ce generează secreţia imediată a unei cantităţi semnificative de insulină. Hormonul secretat de pancreas în exces, pe lângă faptul că încetineşte metabolismul, duce şi la acumularea de surplus ponderal şi la dezechilibre metabolice.

Marea surpriză: carnea de curcan

Marea surpriză a topului o reprezintă carnea de curcan, care are un efect de relaxare şi micşorează capacitatea de muncă. Totuşi, carnea acestei păsări este considerată de nutriţionişti drept una dintre puţinele care nu conţine hormoni de creştere, deoarece curcanul moare în momentul în care îi sunt adminstrate astfel de substanţe. Alte alimente care duc la scăderea energiei sunt produsele de panificaţie, care acţionează într-o manieră asemănătoare dulciurilor, prin creşterea rapidă a cantităţii de glucoză din sânge. Este bine să evitaţi şi mâncărurile prăjite, deoarece irită stomacul şi intestinul şi sunt greu digerabile.

Citit 3665 ori Ultima modificare Luni, 27 August 2012 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.