15.000 de gălăţeni se bat pe câteva locuri de muncă - Suntem pe locul şase în ţară la numărul de şomeri

15.000 de gălăţeni se bat pe câteva locuri de muncă - Suntem pe locul şase în ţară la numărul de şomeri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu o rată a şomajului de 7,39 la sută, judeţul Galaţi este pe locul 6 în ţară la numărul de şomeri înregistraţi la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Galaţi. „În acest moment, agenţia noastră are în atenţie 15.135 de şomeri. 3.568 dintre aceştia sunt în plată, iar 11.567 sunt persoane aflate în evidenţele noastre, dar neindemnizate ca şomeri”, ne-a spus Vasile Vârtosu, director executiv adjunct al AJOFM Galaţi.

Cei mai mulţi gălăţeni aflaţi în căutarea unui loc de muncă au vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani, 4.050 de persoane regăsindu-se în această categorie. Dar nici celelalte generaţii nu stau mai bine. Îngrijorător este că sunt şi 2.283 de tineri sub 25 de ani în rândul şomerilor, iar alţi 843 au între 25 şi 29 de ani. Nici categoria de vârstă 30-39 de ani nu e mai avantajată, având 3.453 de şomeri. Alţi 1978 de semeni fără loc de muncă au vârste cuprinse între 50 şi 55 de ani.

În paralel, dacă privim spre oferta locurilor de muncă, reiese că joburile sunt foarte puţine.

Căutător pe piaţa muncii

În curtea AJOFM, persoane de vârste şi diferite condiţii sociale se perindă de la un ghişeu la altul, în funcţie de situaţia pe care o au de rezolvat. „Am venit să pun a cincea viză pe carnet. Am intrat în şomaj după 15 ani de muncă în panificaţie. Am dezavantajul că am 51 de ani, nu prea am şanse să mai găsesc ceva de lucru. Am doar zece clase şi am lucrat ca modelator în panificaţie, muncă necalificată. Îmi este groază să merg să caut ceva de lucru, fiindcă am colege tinere care nu găsesc de jumătate de an nimic”, ne spune Măriuţa Tiron, şomer.

Angajări la firmă de pază

„Eu am venit să-mi fac formele de angajare la o firmă de protecţie şi pază şi mă bucur. O să fac două luni cursuri de calificare şi apoi am obligaţia să închei contract cu firma care suportă cheltuielile cu pregătirea mea”, spune Sorin, în vârstă de 41 de ani.

"Şi eu sunt tot pentru angajare la aceeaşi firmă de pază. În vară am terminat liceul, dar nu am luat bacalaureatul şi, decât să alerg cu formele pentru şomaj - care oricum e simbolic, doar 250 lei pe lună - prefer să muncesc. Pentru noi, tinerii, e greu, că nu avem vechime, aceasta fiind una dintre cerinţele angajatorilor”, povesteşte Ştefan, absolvent al Colegiului de Industrie Alimentară „Elena Doamna” Galaţi.

Concediul maternal, motiv de concediere?!

„Am fost în concediu maternal şi după doi ani, cât mi-am crescut copilul, am revenit la vechiul loc de muncă, la o cunoscută societate de panificaţie. Am stat la vechiul loc de muncă doar şase luni, cât cerea legea, după care m-au trimis în şomaj. Mai am o lună de şomaj, dar în tot acest timp am căutat un loc de muncă, numai că mă lovesc de fel de fel de situaţii. Fiecare întâlnire cu angajatorii a fost o dezamăgire”, spune Mihaela Mihai, din Galaţi, în vârstă de 28 de ani.

Citit 1645 ori Ultima modificare Marți, 11 Septembrie 2012 23:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.