Şcoala de vară de la ArcelorMittal, prin ochii participanţilor

Şcoala de vară de la ArcelorMittal, prin ochii participanţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şase masteranzi ai Facultăţii de Metalurgie, Ştiinţa Materialelor şi Mediu Galaţi au participat între 2 iulie şi 31 august la prima şcoală de vară organizată de ArcelorMittal Galaţi. Alături de ei, alţi 14 tineri din Galaţi, Iaşi şi Bucureşti au fost incluşi în program.

Deşi nu a fost prima oară când au luat contact cu platforma Combinatului, unii dintre studenţii de la Metalurgie spun că cele două luni de lucru în condiţii reale i-au ajutat să înţeleagă mult mai bine aspectele teoretice predate pe parcursul anilor de studiu. „Eu am avut norocul să lucrez la un proiect cu un subiect similar celui despre care am scris în lucrarea de licenţă. A fost ceva benefic, pentru că mi-a oferit posibilitatea să intru puţin mai în amănunt şi să înţeleg mai bine procesele tehnologice implicate în turnarea continuă”, ne-a explicat Teodor Ivanciu, masterand în anul II.

Pentru Alexandru Alexa, în schimb, experienţa celor două luni a fost un prim contact cu o secţie de producţie. „Am întâlnit oameni bine pregătiţi din mai multe domenii. Faptul că am avut posibilitatea de a colabora cu un mentor francez, însă, mi-a oferit o altă viziune a modului în care pot fi abordate problemele care se ivesc”, ne spune tânărul, masterand la specializarea Nanotehnologii şi materiale multifuncţionale. De aceeaşi părere este şi ing. Florin Ivanof, proaspăt absolvent.

Andreea Mitrofan, Ana Maria Cernat şi Mihaela Robu sunt în primul an de masterat la specializarea Protecţia Mediului. Pentru ele, experienţa din Combinat a fost o provocare, deoarece au fost nevoite să lucreze la cu totul alt tip de proiecte. „Abia acum am înţeles ce aplicabilitate aveau diagramele cu care profesorii umpleau tablele în facultate”, ne spune Ana Maria Cernat.

Liviu Bogdan este şeful departamentului de învăţământ din cadrul ArcelorMittal. „Şcoala de vară din acest an este ca un drum care trebuie să continue. În Vest, şi chiar în alte oraşe din ţară, astfel de programe există de mult. Chiar dacă proiectul e la început, suntem optimişti. Avem, pe de o parte, tradiţia Facultăţii de Metalurgie, la care se adaugă tot sprijinul conducerii ArcelorMittal”, explică Liviu Bogdan.

La Şcoala de vară au fost admişi şi doi studenţi din Paris. Pentru unul dintre ei, însă, chinez de origine, practica s-a terminat mai repede decât şi-ar fi dorit. Pe lângă experienţa profesională acumulată, tânărul student a căpătat şi un pic din experienţa străzilor gălăţene. Chiar înainte ca internship-ul să se finalizeze, el a fost muşcat de un câine maidanez, motiv pentru care a părăsit oraşul nostru mai devreme. Din spusele colegilor, tânărul nu a vrut să rămână pentru tratament în ţară, deoarece l-a speriat cazul omului de afaceri japonez care a fost omorât de un câine maidanez în Bucureşti, în 2006.

Citit 3223 ori Ultima modificare Marți, 11 Septembrie 2012 23:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.