Pentru patru zile, Galaţiul devine capitala chirurgiei pediatrice româneşti

Pentru patru zile, Galaţiul devine capitala chirurgiei pediatrice româneşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu organizarea Congresului naţional de chirurgie pediatrică, Galaţiul va deveni, pentru patru zile, capitala chirurgiei pediatrice româneşti. Evenimentul care se desfăşoară în perioada 20-23 septembrie este prima manifestare de acest gen ţinută în oraşul nostru. Nume mari ale chirurgiei pediatrice au anunţat deja că vor lua parte la sesiunile ştiinţifice.

"Societatea română de chirurgie pediatrică (SRCP) organizează în fiecare an un congres cu acoperire naţională, eveniment în cadrul căruia sunt invitaţi specialişti în chirurgie pediatrică, atât din ţară, cât şi din străinătate. În 2012, a venit rândul Galaţiului să îl găzduiască. Numărul specialiştilor aşteptaţi să participe se situează între 100 şi 120. Vedem manifestarea care se apropie ca pe o recunoaştere şi o promovare a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi şi a Secţiei clinice de chirurgie şi ortopedie pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan". Congresul precedent a fost organizat la Sovata, de către Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi. La finalul întâlnirilor, a fost pusă problema organizării următorului eveniment. Candidaţi am fost noi şi Secţia de chirurgie pediatrică de la Spitalul de Copii din Slobozia. Am fost desemnaţi, fapt ce ne onorează", a explicat dr. Virgil Cristea, organizatorul evenimentului.

Discuţii în „mijlocul naturii”

„Evenimentul din 2012 este organizat de SRPC, împreună cu Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului de Copii Galaţi, Facultatea de Medicină şi Farmacie Galaţi şi Colegiul Medicilor Galaţi, la care se adaugă şi sprijinul substanţial al Consiliului Judeţean, prin preşedintele acestuia prof. univ. dr. Nicolae Dobrovici-Bacalbasa”, a adăugat dr. Cristea. Toate lucrările ştiinţifice vor avea loc în Sala de conferinţe a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii. Preşedintele de onoare a fost desemnat prof. univ. dr. Aurel Nechita, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Înainte de începerea propriu-zisă a congresului, prof. Aurel Nechita, prof. Dorel Firescu, prof. Vlad Stănescu (Philadelphia College of Osteopathic Medicine, Suwanee - Georgia, USA) şi prof. Nicolae Bacalbaşa vor susţine patru cursuri, cu tematici din sfera medicinei pediatrice.

Nume mari vor fi prezente

Jose Boix-Ochoa (Barcelona, Spania), Gian Battista Parigi (profesor de chirurgie pediatrică la Universitatea din Padova, Italia, secretar general al Comitetului Executiv al Uniunii Europene pentru Specialităţi Medicale), Kokila Lakhoo (Spitalul de pediatrie afiliat Universităţii Oxford, Marea Britanie) şi Gabriel Ionescu, profesor de chirurgie pediatrică în Emiratele Arabe Unite, sunt doar câţiva dintre participanţii de marcă care vor lua parte la Congres.

Informaţii suplimentare legate de eveniment puteţi găsi pe www.congresSRCP.ro. De asemenea, aveţi la dispoziţie şi adresele electronice Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. şi Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Societatea română de chirurgie pediatrică

SRCP este o instituţie non-guvernamentală care-i reuneşte pe toţi chirurgii pediatri din ţară. În componenţa sa intră aproximativ 250 de membri. Este relativ nou-înfiinţată, având în vedere faptul că disciplina chirurgie pediatrică are o vechime de peste 150 de ani. „Până în 1990 ne numeam chirurgi şi ortopezi pediatri. Specializarea acoperea undeva între 700 şi 800 de afecţiuni, ceea ce reprezintă o paletă deosebit de vastă. Cele mai multe dintre aceste boli sunt malformaţii congenitale. În anii de după Revoluţie, specializarea s-a scindat în cele două discipline: chirurgia pediatrică şi ortopedia  pediatrică", aflăm de la dr. Virgil Cristea.

Cine este doctorul Virgil Cristea?

Dr. Virgil Cristea s-a născut la Galaţi, într-o casă situată chiar pe locul unde acum se află Spitalul de Copii „Sf. Ioan”. A urmat şi a absolvit Institutul de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, Facultatea de Pediatrie. Timp de 23 de ani a profesat ca medic chirurg pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti. De aici s-a mutat la Braşov unde şi-a desfăşurat activitatea 11 ani. După acumularea unei vaste experienţe, din octombrie 2009 s-a întors în Galaţi, unde a preluat conducerea Secţiei clinice de chirurgie şi ortopedie pediatrică din cadrul Spitalului de Copii. Concomitent, este cadru didactic la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi.

Citit 6407 ori Ultima modificare Marți, 11 Septembrie 2012 23:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.