Opt analize care pot salva viaţa unei femei

Opt analize care pot salva viaţa unei femei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În majoritatea cazurilor, organismul ne atenţionează atunci când în funcţionarea sa normală apar anumite modificări. Totuşi, sunt şi situaţii în care boli grave se dezvoltă "pe tăcute", fără a ne lăsa să bănuim nimic. De multe ori, în momentul apariţiei primelor simptome, afecţiunea a devenit deja prea avansată, stadiu în care tratamentele sunt mult mai costisitoare şi mai puţin eficiente.

Test pentru cancerului de col uterin

Infecţia cu virusul numit papiloma este principala cauză a declanşării acestui tip de cancer. Boala este perfect tratabilă, dacă este depistată înainte de debutul propriu-zis. Testul Papanicolau, disponibil gratuit de aproximativ trei săptămâni şi în judeţul Galaţi, prin Programul naţional de depistare a cancerului de col uterin, poate depista celulele precanceroase care se găsesc pe pereţii uterului. Formaţiunile pot fi apoi îndepărtate cu succes, înainte de a se transforma în celule canceroase.

Test pentru depistarea cancerului de sân

Depistat într-o fază de început, cancerul mamar poate fi de multe ori vindecabil. În intervalul 20-30 de ani, dacă în familie nu există antecedente, testul de depsitare trebuie făcut cel puţin o dată la trei ani. Între 40 şi 50 de ani, intervalul cu cel mai mare risc, testul trebuie efectuat cu frecvenţă anuală. De la 50 de ani în sus, un test o dată la doi ani este suficient.

Test de osteoporoză

Osteoporoza este o boală care apare după menopauză şi care ameninţă una din două femei trecute de 50 de ani. Practic, oasele pierd foarte mult din densitatea normală, devenind astfel fragile. Pot apărea din acest motiv fracturi destul de severe. Un simplu test de măsurare a densităţii osoase poate ajuta la preîntâmpinarea osteoporozei.

Măsurarea tensiunii arteriale

Tensiunea arterială creşte o dată cu vârsta. Riscurile la care este expus un hipertensiv sunt infarctul, accidentul vascular cerebral sau insuficienţa renală. Există aparate destul de accesibile cu care îţi poţi măsura singur tensiunea. O persoană sănătoasă ar trebui să-şi testeze tensiunea cel puţin o dată pe lună.

Colonoscopie

După cancerul de sân şi cel pulmonar, cancerul de colon este a treia cauză de deces în rândul femeilor. Prin depistarea polipilor de pe colon înainte ca aceştia să devină cancerigeni, se poate preveni apariţia bolii. Testul se numeşte colonoscopie şi trebuie efectuat constant după ce ai trecut de 50 de ani şi chiar şi mai devreme, dacă există antecedente în familie.

Test pentru colesterol

Prin efectuarea unei analize a sângelui se poate depista nivelul total de colesterol. În cantităţi prea mari, această substanţă organică se depune pe partea interioară a pereţilor vaselor de sânge, ducând, în timp, la îngustarea lor.

Test de glicemie

Deşi o boală cronică, este important ca diabetul să fie depistat în stadii incipiente. Frecvenţa cu care trebuie efectuat testul de glicemie trebuie stabilită de medicul personal, în funcţie de mai mulţi factori.

Test pentru glaucom

Afecţiune progresivă a nervului optic, glaucomul duce, în final, la orbire. Din nefericire, efectul este ireversibil. Prin măsurarea tensiunii oculare, afecţiunea poate fi depistată timpuriu. Frecvenţa cu care trebuie efectuate analizele este de doi - trei ani. Doar prin consultarea medicului specialist, însă, vei putea şti cu ce frecvenţă trebuie să te testezi.

Sugestie: test pentru cancerul de piele

Cancerul de piele a devenit din ce în ce mai frecvent în ultimii ani. Deşi mai des întâlnit la bărbaţi decât la femei, este bine să-ţi examinezi singură suprafaţa pielii. Dacă observi o formaţiune neobişnuită sau un aspect schimbat al aluniţelor nu strică să faci o vizită medicului specialist.

Citit 2514 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Septembrie 2012 16:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.