Campanie VL „Pietoni fără trotuare” - Trotuare de periferie în Micro 19, 20 şi 21

Campanie VL „Pietoni fără trotuare” - Trotuare de periferie în Micro 19, 20 şi 21
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Maşini parcate neregulamentar, gunoaie, gropi şi canalizări descoperite transformă zilnic viaţa locuitorilor într-o cursă cu obstacole

Călătoria noastră în cartierele gălăţene s-a oprit şi în zonele mărginaşe ale oraşului, Micro 19, 20 şi 21. Situate la periferia Galaţiului, aceste cartiere se caracterizează printr-un flux mare al maşinilor şi o populaţie numeroasă. Veşnica problemă a pietonilor fără trotuare se regăseşte şi aici.

Trotuarele stricate, mizeria şi maşinile parcate în voia sorţii domnesc zi de zi în Micro 20. Ieşirile din majoritatea blocurilor sunt presărate de gropi, iar spaţiile cândva destinate copiilor sunt tratate ca nişte veritabile parcări. Şcoala Nr. 43 este îngrădită de trotuare mici, înguste, murdare şi aglomerate de maşini. „Mergem pe stradă, dacă nu avem loc pe trotuar. Le-am explicat copiilor că trebuie să aibă grijă la maşini”, ne-a spus o mămică. Drumurile pe care trec zeci de oameni spre staţia de autobuz sunt uzate, iar în loc de asfalt e pietriş sau pământ.

Străzi uitate de vreme şi de autorităţi

Aleile ce duc spre piaţa cartierului sunt cu suişuri şi coborâşuri. Am ajuns în inima cartierul unde am dat de un peisaj deprimant. Maşinile şi mizeria sufocă trotuarele de pe strada Furnaliştilor şi bulevardele Oţelarilor, Dunărea, Galaţi, uitate de vreme şi de autorităţi.

În Micro 19, atenţia noastră s-a orientat pe staţia de autobuz. Bordurile destinate pietonilor sunt mici şi joase, iar autobuzele nu ezită să mai ciupească din ele din când în când. Aproape de staţie e Piaţa din Micro 19, locul unde gălăţenii din toate zonele vin să-şi facă aprovizionarea. În interiorul pieţei, am dat de străzi înguste şi de câte un autovehicul care face slalom printre cumpărători. Scările care duc spre restaurantul "Neacşu" arată lamentabil, coborârea sau urcarea lor fiind o provocare, mai ales pentru cei bătrâni, dar şi pentru cei în putere. ”Astea se pot numi scări? Sunt vai de ele! Totul e la pământ!”, a comentat doamna Tincuţa. Imaginea sumbră predomină şi în inima cartierului Micro 19, pe străzile Laminoriştilor, Textiliştilor, Zidarilor, unde containerele sunt amplasate pe lângă magazine şi pe trotuarele neîngrijite.

Periplul nostru ne-a adus şi în cartierul Micro 21, unde tot maşinile fac legea. De la restaurantul „Lupul de Mare” şi până în staţia de tramvai, autovehiculele stau parcate unele lângă altele pe trotuare, iar pietonie sunt nevoiţi să se strecoare pe lângă  ele. Printre blocuri, gurile de canal sunt descoperite, spaţiul destinat pietonilor devenind o adevărată cursă cu obstacole. ”Mai toarnă câte o mână de asfalt Primăria, din patru în patru ani şi atât”, s-a plâns domnul Viorel.

Citit 1274 ori Ultima modificare Duminică, 30 Septembrie 2012 21:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.