Ficăţeii congelaţi brazilieni sunt periculoşi?

Ficăţeii congelaţi brazilieni sunt periculoşi?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Declară şefa Direcţiei Sanitar Veterinare, Lenuţa Ichim


Ficăţeii congelaţi, mai ales cei la preţuri mici, sunt la mare căutare, iar cei brazilieni sunt în topul preferinţelor gălăţenilor, pentru că sunt ieftini şi se găsesc în majoritatea supermarketurilor din oraş. De exemplu, în Real standul cu ficăţei congelaţi brazilieni era aproape gol, iar în Carrefour oamenii tot la aceste standuri s-au înghesuit. Cum preţul acestora e foarte mic în comparaţie cu al celor autohtoni, care costă dublu, gălăţenii au decis să ignore ultimele ştiri vehiculate în presă, cum că aceşti ficăţei provin de la pui hrăniţi cu organisme modificate genetic, folosite de altfel şi în Europa, dar şi cu făină proteică (despre care se spune că este fabricată din mortăciuni).

Ne-am interesat la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Galaţi despre acest subiect, iar directoarea Lenuţa Ichim ne-a spus: „Până în momentul de faţă, nu am primit nicio notificare legată de această problemă. Este foarte important să precizez că făina proteică nu înseamnă mortăciune. Tratată termic la temperaturi foarte mari, aceasta nu prezintă niciun risc pentru oameni. Făina proteică este strict interzisă în hrana rumegătoarelor, dar nu prezintă niciun risc în cazul păsărilor. Dacă animalele sunt hrănite direct cu cadavre, atunci da, există riscul apariţiilor bolilor transmisibile, dar nu în cazul fainei proteice care, subliniez, nu înseamnă mortăciune.

Am luat legătura şi cu Valentin Boldea de la DSP Galaţi, care ne-a spus: „Nu a ajuns nicio alertă referitoare la această situaţie, dar dacă va fi semnalată vreo îmbolnăvire, afecţiuni digestive sau intoxicaţii alimentare sau hepatice grave, atunci se vor lua măsuri serioase, constând în oprirea de la comercializare a acestor produse şi chiar distrugerea lor.”

 

Citit 4235 ori Ultima modificare Luni, 03 Decembrie 2012 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.