Schimbări la vârful Sănătăţii gălăţene

 Schimbări la vârful Sănătăţii gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. univ. dr. Aurel Nechita (foto), decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie (din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”), a prezentat duminică,  în mod oficial, noile echipe de conducere ale Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică şi Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”.

„Prin ordin al ministrului Sănătăţii, începând cu 28 ianuarie a.c., dna dr. Costinela Georgescu este numită director executiv interimar al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică şi profit de ocazie ca să-i mulţumesc pentru faptul că timp de patru ani nu a înlocuit firma de pe frontispiciul instituţiei anticipând parcă revenirea la titulatura anterioară.

De asemenea, dna dr. Mihaela Debita va redeveni director adjunct de Sănătate Publică. La Direcţia de Control, fosta Inspecţie Sanitară de Stat, va rămâne în funcţie dna. dr. Liliana Moise.

În ceea ce priveşte Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, începând cu data de 18 februarie 2009, domnul doctor Marin Crăciun şi-a prezentat demisia care a fost aprobată de ministru. Dr. Crăciun a invocat motive personale şi ţin să precizez, pentru evitarea oricăror speculaţii, că nici domnia sa şi nici altcineva nu a fost forţat să demisioneze din motive politice. În locul său, a fost numită în funcţia de manager interimar dna. dr. Călina Mihalcu Lazarovici, care consider nu mai are nevoie de nicio prezentare având în vedere că a fost preşedinte al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi ulterior director medical adjunct al Spitalului de Boli Infecţioase.

Această din urmă funcţie pe care a ocupat-o dna dr. Lazarovici va fi preluată de dna dr. Mihaela Gabriela Ganea.

Şi tot la Spitalul Judeţean, Consiliul Director al acestei instituţii  l-a desemnat pentru funcţia de director medical pe dl prof. univ. dr. Nicolae Bacalbaşa, iar pentru funcţia de director de cercetare, pe dl prof. univ. dr. Dorel Firescu. Vrem să transformăm şi acest spital în unitate de cercetare, aşa cum s-a întâmplat şi cu celelalte  spitale clinice universitare din România.

Pentru celelalte posturi de conducere din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” actuala echipă managerială va lua măsurile corespunzătoare. Acestea sunt numirile sigure, orice alte pronosticuri sau interpretări fiind lipsite de temei. Echipa managerială pe care am anunţat-o va funcţiona beneficiind de sprijinul meu cel puţin  până la alegerile prezidenţiale… „

Referitor la noua funcţie de director de cercetare, prof. dr. Nicolae Bacalbaşa a precizat că prof.dr. Dorel Firescu, cel care a preluat-o, s-a şi apucat de treabă încheind deja un contract de colaborare cu Universitatea de Medicină din Palermo, pentru derularea unui studiu având ca obiect cancerul colorectal.

Bani pentru repararea cobaltotronului

În continuarea conferinţei de presă, ministrul gălăţean a abordat o serie de probleme legate de asistenţa medicală, probleme de actualitate şi de larg interes public. Prima dintre acestea, repararea cobaltotronului de la secţia  Radioterapie a Spitalului Clinic de Urgenţă:

„Am obţinut de la bugetul Ministerului Sănătăţii suma de 57.000 de lei la care se adaugă 23.000 de lei proveniţi din veniturile proprii ale spitalului pentru a repara în cel mai scurt timp aparatul pentru cobaltoterapie. Este o problemă extrem de presantă, având în vedere că bolnavii  de cancer sunt puşi pe drumuri la Bucureşti şi Constanţa, iar centrul de la Iaşi le-a refuzat accesul la tratament din cauza supraglomerării.

Şi vă mai pot spune că în cursul acestui an, voi face toate demersurile necesare pentru ca, în vechiul buncăr, să fie adus şi instalat un accelerator liniar de particule de putere medie, mult superior unui cobaltotron din punct de vedere al preciziei şi eficienţei terapeutice. 

Ba chiar, având în vedere recomandarea UE de renunţare la cobaltotroane, am putea ajunge să avem la Galaţi două acceleratoare. Doar Institutul Oncologic din Bucureşti  şi cel de la Cluj mai dispun de câte două buncăre, aşa încât avem toate şansele ca şi aici să funcţioneze unul dintre cele mai puternice şi bine dotate centre de radioterapie din ţară”.

Încă patru medici de familie pentru locuitorii judeţului

Legat de recentele nemulţumiri ale medicilor de familie pe marginea reducerii finanţării medicinei primare, prof. dr Aurel Nechita a afirmat că, în primul trimestru al anului în curs, nu vor exista modificări şi că, în celelalte două trimestre, situaţia se va regla în funcţie de încasările la bugetul de stat, buget care nu mai este anual, ci trimestrial:

„În funcţie de banii de care vom dispune, se vor face şi alocările pentru Sănătate şi celelalte domenii. În ce mă priveşte, voi face tot posibilul pentru ca şi medicii de familie să-şi poată face treaba cât mai bine. Şi apropo de asta, am mai rezolvat o parte din deficitul de medici din zona rurală a judeţului obţinând aprobarea dlui ministru Bazac pentru numirea provizorie, până la concurs, a patru medici de familie, care vor acorda asistenţă locuitorilor din comunele Cavadineşti, Găneşti, Vlădeşti şi Oancea, precum şi din satele arondate acestora. Sunt comune care nu aveau absolut de loc medici şi din păcate mai sunt câteva pentru care dacă vom găsi medici vă garantez că Ministerul Sănătăţii se va mişca foarte repede”.

Un nou contract-cadru

Ministrul secretar de stat a mai anunţat că, până la sfârşitul lunii martie, se va elabora un nou contract-cadru, în acord cu actualul buget al Fondului unic al asigurărilor sociale de sănătate şi al Ministerului Sănătăţii:

„În calitate de coordonator al echipei care va redacta noul act normativ vă garantez că din textul contractului sintagma  "poate efectua" va fi înlocuită cu "trebuie". Medicii de familie trebuie să efectueze gărzi la centrele de permanenţă, trebuie să urmărească evoluţia sarcinii la femeile gravide, trebuie să participe la programele de sănătate.”

În schimb, prof. dr. Aurel Nechita îi asigură pe medicii de familie că prin participarea la noile programe de sănătate ale ministerului, cel de screening al cancerului de sân şi de col uterin, precum şi cel de profilaxie a bolilor cardiovasculare vor realiza venituri comparabile cu cele de anul trecut.

Citit 2358 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.