Nevoie de schimbare - Persoanele vârstnice nu mai pot fi ignorate

Nevoie de schimbare - Persoanele vârstnice nu mai pot fi ignorate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ziua internaţională a persoanelor vârstnice este sărbătorită în fiecare an pe data de 1 octombrie. Consiliul Uniunii Europene şi Parlamentul European au declarat anul 2012 drept "Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii". În acest sens, oficialii au avut în vedere consolidarea unei mentalităţi sănătoase de implicare activă a vârstnicilor în viaţa şi dezvoltarea socială şi economică, fără a fi discriminaţi în niciun fel.

Tot mai bătrâni

„Uniunea Europeană se confruntă cu un fenomen accentuat de îmbătrânire a populaţiei. Conform ultimelor previziuni ale Eurostat, publicate în 2008, până în 2060 în UE vor fi numai două persoane de vârstă activă (între 15 şi 64 ani) pentru fiecare persoană de peste 65 de ani, în comparaţie cu raportul actual de patru la unu. Această tendinţă se aşteaptă să atingă punctul culminant între anii 2015 şi 2035, când grupul numeros al generaţiei "baby boom" va fi la vârsta pensionării. Schimbarea poate fi pusă pe seama efectului combinat al ratei scăzute a natalităţii şi al creşterii speranţei de viaţă. Începând cu anul 1960, speranţa de viaţă a crescut cu opt ani, iar prognozele demografice pe următorii patruzeci de ani anticipează creşterea speranţei de viaţă cu încă cinci ani”, se arată în comunicatul de presă pus la dispoziţie de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

Ignoraţi şi discriminaţi

Stigmatizarea, ignorarea, subestimarea şi discriminarea sunt cele mai des întâlnite probleme cu care se confruntă bătrânii. În prezent, asistăm la o creştere constantă a procentului vârstnicilor la nivel mondial. În România, în anul 1990, ei reprezentau circa 10 la sută din populaţie, în 2008 au ajuns la 15 la sută, iar în 2050 se estimează că aproximativ un sfert din locuitorii ţării noastre vor fi vârstnici. Pentru judeţul nostru, DSP Galaţi a organizat în acest an Campania cu deviza „Fiecare are rolul său”.

Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii marchează aniversarea a 10 ani de când a fost adoptat Planul Internaţional de Acţiune Împotriva Îmbătrânirii (International Plan of Action on Ageing), semnat în aprilie 2002 de către toate statele membre ale Uniunii Europene. Prin acest plan, statele semnatare s-au angajat să promoveze şi să susţină îmbătrânirea activă, prin includerea în politicile sociale şi în programele economice naţionale a nevoilor şi drepturilor vârstnicilor, dar şi prin promovarea unei societăţi pentru toate vârstele.

Citit 1696 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Octombrie 2012 23:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.