Oful gălăţenilor din Micro 38: Criză acută a locurilor de parcare
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Oful gălăţenilor din Micro 38: Criză acută a locurilor de parcare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comuniştii le-au făcut blocuri înghesuite unele într-altele, iar capitaliştii le-au permis să-şi ia maşini. Cineva a pierdut, însă, din vedere locurile de parcare. Căci dintre lucrurile care lipsesc în cartierele rezidenţiale din nordul Galaţiului, spaţiile de parcare sunt, poate, cele mai dorite.


Ştefan Lascu locuieşte în Micro 40, în zona preţios botezată Beverly Hills. Are 65 de ani şi conduce o maşinuţă care nu ocupă prea mult loc. Spaţiu de parcare pentru ea, ioc. "Parcarea din spatele blocului nu e suficient de mare. Jumătate a fost transformată în loc de joacă pentru copii, ceea ce nu e rău, dar e pus ca dracu-n câmp. Nici cealaltă jumătate nu e liberă. Mare parte e ocupată de garajele unor vecini, unii neavând niciodată maşini. Seara e bătaie pe puţinele locuri de parcare", spune bărbatul.

"Parchează-ţi maşina pe bloc!"

Pentru că o dată nu a prins un loc de parcare, Ştefan Lascu şi-a parcat maşina în faţa blocului, pe spaţiul verde acaparat acum de chioşcuri. A fost amendat de poliţişti şi, când i-a întrebat unde să-şi parcheze automobilul, a primit un răspuns năucitor. "Mi-au spus «Parchează-ţi maşina pe bloc!»", spune gălăţeanul din Micro 40.

Cu problema spaţiilor de parcare insuficiente se confruntă şi "vecinii" din Micro 38. Aleile puţine şi prea înguste din cartier pot descuraja orice şofer aflat în căutarea unui loc în care să-şi lase maşina.

Problema e întâlnită şi în Micro 39, iar bateriile de garaje lăbărţate între blocuri nu fac decât să o acutizeze. "Mulţi au garaj, deşi nu au maşină. Fac chermeze în gura garajului sâmbătă, duminică, uneori şi în timpul săptămânii", spune un gălăţean din 39, mărturisind că uneori e nevoit să-şi lase maşina pe trotuar.

Statisticile nu ţin cu şoferii din Aviaţie

Din nefericire pentru locuitorii din Micro 38, 39 şi 40, amenajarea de noi locuri de parcare în acea zonă nu a fost o preocupare constantă a administraţiei locale în ultimele două decade. Statisticile Primăriei privind repararea şi amenajarea spaţiilor de parcare din Galaţi relevă că, între anii 1994 şi 1999, în Aviaţie s-a lucrat la doar 270 de locuri de parcare, faţă de 2.800, în celelalte zone ale oraşului. S-a recuperat ceva în perioada 2000-2008, când în nord au fost făcute şi refăcute circa 1.200 de spaţii de parcare, aproape jumătate din câte au fost executate în restul oraşului. Ritmul a scăzut din nou în intervalul 2009-2011, când doar 120 de spaţii de parcare au fost amenajate sau reamenajate în Aviaţie, nici zece la sută din cele la care s-a lucrat atunci în toate celelalte cartiere ale Galaţiului.

Citit 2216 ori Ultima modificare Duminică, 07 Octombrie 2012 15:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.