Un Barboşi european, fără apă şi canalizare / Mai bine sat al Şendreniului...

Un Barboşi european, fără apă şi canalizare / Mai bine sat al Şendreniului...
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "Dacă o să câştig la bingo, o să fac dig”

În cartierul Barboşi, câinii, buruienile şi gropile sunt ceva intrat deja în cotidian. O doamnă care s-a născut în Barboşi ne-a spus cu năduf că ar fi preferat să nu plece niciodată din Şendreni. Mai degrabă, să scrie pe buletin sat Barboşi, comuna Şendreni, ca înainte, decât să aparţină de Galaţi şi să nu aibă cu cine vorbi pentru a-şi rezolva problemele. „Am să scriu mare: De ce m-aţi dus de lângă voi?”, a conchis ea.

Doiniţa Carp locuieşte de când se ştie pe strada George Bacovia din Barboşi. S-a săturat să tot strige în pustiu. De ani buni, a încercat să rezolve problema dată de o ţeavă a blocurilor CFR-ului, despre care susţine că cel mai probabil este spartă. „Dacă eraţi ieri (miercuri, 2 octombrie, n.a.) aici, simţeaţi mirosul dejecţiilor care se scurg de la blocurile CFR. Ieri erau aici materii fecale, urină, toate cele, am spus că azi o să sun la Mediu, este focar de infecţie”, a susţinut femeia. Este convinsă că este vorba şi de neglijenţă, şi de nepăsare. Potrivit susţinerilor sale, cel care se ocupă de pompele blocurilor CFR, atunci când plouă dă drumul mizeriei. „Când plouă, el dă drumul (la pompă, n.a.), că el crede că lumea nu înţelege şi consideră că este apă de la ploaie. Aici curge tot timpul, că de 100 de ani de când este făcută gara şi blocurile i-o ajunge şi ei, probabil că este spartă undeva!”, ne-a spus Doiniţa Carp.

Cea mai mare spaimă a femeii o reprezintă ploaia, pentru că toată apa se adună pe strada unde locuieşte. „Ieri (miercuri, 2 octombrie), stăteam şi eu în faţa porţii, îmi frângeam mâinile şi plângeam. Dacă mai ploua câteva ore, îmi intra apa în curte. Eu mai iau bilete la bingo şi mă întreabă doamna de acolo ce fac dacă o să câştig? I-am spus că prima dată o să fac dig”, ne-a zis femeia supărată. A fost în audienţă la primărie, le-a spus celor de acolo că există în zonă un petic de teren care le aparţine şi pe care ar putea să facă o groapă betonată, unde să se scurgă apa, însă a rămas doar cu vizita. Toţi cei care locuiesc aici plătesc impozite şi taxe către municipalitate. Doiniţia Carp plăteşte anual aproape 500 de lei. „Chiar mă gândeam, zilele astea, să vină şi primarul, şi prefectul, şi deputatul, şi consilierul care este la noi, să-mi explice şi mie: câtă populaţie este aici în Barboşi, cât impozit se adună şi să-mi arate  şi mie o hârtie pe care să scrie că s-au cheltuit 100 de milioane pentru cartierul Barboşi, că s-au tăiat buruienile de pe trotuar de colo până acolo, să vedem şi noi pe ce plătim impozite”, a cerut socoteală localnica.

Despre problema câinilor, gălăţeanca se întreabă retoric, privind spre patrupedele năbădăioase: „Pentru ce plătesc ecarisajul?”. Doiniţa Crap are o opinie clară despre câini. „De când e lumea şi pământul, câinele trebuie să stea în lanţ. Că-l iubeşti, pot să înţeleg. Este prietenul omului, da, dar numai când stă colea în bătătură. Când a ieşit pe poartă şi este rupt  de  foame, nu mai este prietenul tău, îţi este duşman”.

Gălăţeanca ne-a spus că, de-a lungul timpului, mulţi politicieni au trecut pe aici, dar niciunul nu a rezolvat problema strigentă a zonei - canalizarea şi apa. „Toţi (politicienii, n.a.) au venit, au văzut şi-au agăţat poza în cui şi au plecat”, a conchis ea.

Citit 1781 ori Ultima modificare Duminică, 06 Octombrie 2013 14:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.