Energizantele, un adevărat pericol

Energizantele, un adevărat pericol
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din cauza cantităţilor foarte mari de zahăr şi de cofeină pe care le conţin, energizantele sunt un pericol iminent pentru oricine le consumă. Dacă sunt băute cu regularitate, aceste băuturi pot declanşa afecţiuni grave sau chiar deces.

Medicul Hans-Peter Kubis, expert în nutriţie, atrage atenţia asupra efectelor pe care consumul excesiv de băuturi pe bază de cofeină le are asupra sănătăţii. Acesta susţine că o cutie mare de energizant de circa 437 mililitri are în componenţă aproximativ 13 linguriţe de zahăr şi 150 de miligrame de cofeină, adică echivalentul a patru ceşti de cafea instant, scrie Mediafax.

Efecte adverse mai puternice decât la medicamente

Efectele asupra sănătăţii celor care consumă în mod regulat energizante este unul destul de grav, medicul spunând că băuturile de acest tip pot cauza accelerarea ritmului cardiac, hiperpresiune arterială, probleme cu somnul, îngrăşare, spasme musculare, ameţeli şi senzaţie de vomă. Consumul acestui tip de băuturi în mod regulat poate cauza chiar moartea subită, din cauza cantităţilor mari de cofeină conţinute.

"Deşi există dovezi clare conform cărora cofeina are şi efecte benefice în organism, precum performanţe cognitive îmbunătăţite, cu toţii suntem conştienţi că aceasta poate avea şi repercusiuni fiziologice grave. Fiecare persoană are un anumit grad de sensibilitate la cofeină, şi anumiţi indivizi mai tineri sau cei care au probleme cardiovasculare se expun unor riscuri. De fapt cofeina are tendinţa de a bloca aportul de sânge care ar trebui să ajungă la muşchi, rinichi sau alte organe", mai spune medicul.

Otravă îmbuteliată

Combinaţia alcool-zahăr-cofeină poate păcăli creierul să creadă că se simte plin de energie, în timp ce restul corpului trebuie să se adapteze la efectele negative pe care aceste substanţe le au asupra corpului.Zahărul este un îndulcitor concentrat şi rafinat. Atunci când ajunge în ficat, organismul este dezorientat, motiv pentru care pancreasul va elibera rapid o cantitate mare de insulină. Repetarea acestui fenomen de-a lungul timpului este o condiţie favorizantă a apariţiei diabetului zaharat. Fructoza, un alt îndulcitor folosit în industria sucurilor, este şi mai dăunătoare. Deşi nu conţine calorii, senzaţia de dulce pe care o dă este de două ori mai intensă decât în cazul zahărului”, explică medicul nutriţionist dr. Margareta Moroşanu.

Citit 9755 ori Ultima modificare Joi, 11 Octombrie 2012 10:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.