17 octombrie, Trecerea Moaştelor Sfântului Apostol Andrei, la Galaţi / Apostolul, la căpătâiul bolnavilor din Spital

17 octombrie, Trecerea Moaştelor Sfântului Apostol Andrei, la Galaţi / Apostolul, la căpătâiul bolnavilor din Spital
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ziua de 17 octombrie, anul Domnului 2012, este una dintre cele mai frumoase şi mai aşteptate zile de toamnă, fiindcă sărbătorim Trecerea Moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Galaţi, fapt întâmplat cu şaisprezece ani în urmă, în 1996. Apostolul Andrei este cel care a încreştinat, în primul veac creştin, spaţiul dintre Mare, Dunăre şi Carpaţi. În 1992 a fost ales de actualul Arhiereul al Dunării de Jos Ocrotitorul Galaţilor, iar din toamna lui 1996, într-un fel văzut şi nevăzut, Apostolul a revenit la Galaţi şi de atunci este între noi şi cu noi. Tot din 1996, Sărbătoarea Andreiană din 30 noiembrie nu-i sărbătoare dacă nu ne întâlnim cu Apostolul şi invitaţii săi, la avanpremiera din 17 octombrie.

În anul Domnului 2012, în al XVI-lea an de la providenţiala întâlnire, la Catedrala Galaţilor, manifestarea a debutat cu slujba de vecernie şi priveghere din seara zilei de 16 octombrie. A continuat cu Liturghia din ziua sărbătorii propriu-zise şi cu smerita bucurie că sărbătoarea este înscrisă în inimile şi în conştiinţa credincioşilor gălăţeni cu litere de aur. După tradiţie, rugăciunea în duh andreian a fost săvârşită de Arhiereul locului - Înalt Prea Sfinţitul Casian Crăciun - şi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Sfântul Nectarie - Vindecător de cancer

Anul acesta, fiind Anul Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor", lângă Moaştele Apostolului Andrei au fost oferite la închinare icoana şi Moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul, vindecător de cancer, dar şi ale Sfântului Ioan Casian, aflate în patrimoniul catedralei noastre. Cât despre sărbătoarea din 17 octombrie, de la Galaţi, ziua a fost un prilej de reîntâlnire şi de “repetiţie” pentru cele viitoare. Se ştie că 17 octombrie deschide într-un fel anume uşa inimilor noastre pentru pregătirile din luna noiembrie care vor culmina, la Galaţi, cu Sărbătoarea "Sfântului Andrei", Apostolul care din anul 1992 a fost proclamat Ocrotitorul Spiritual al Galaţiului.

Mângâiere pentru creştini

Sărbătoarea din această toamnă a fost prilej de bucurie şi pentru bolnavii din Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi. După Sfânta Liturghie, săvârşită în Catedrală, a fost organizată o procesiune cu icoana şi cu Moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul. Sfintele Odoare purtătoare de har de viaţă dătător au fost oferite spre închinare bolnavilor de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Galaţi. A fost un bun prilej de reîntâlnire a Arhiepiscopului locului, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, şi al preoţilor şi diaconilor care l-au însoţit, la căpătâiul bolnavilor din Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi.

Toţi suferinzii internaţi la amintitul aşezământ medical au primit daruri rare: arhiereşti binecuvântări, pace, iconiţe, au fost unşi cu undelemn sfinţit şi au primit încurajări să reziste şi să înfrunte suferinţă cu "fericită întristare".

“A fost o zi a păcii şi a luminii, fiindcă sărbătoare are conotaţii locale, dar şi naţionale şi este o avanpremieră a Sărbătorii de săptămâna viitoare de la Catedrala Patriarhală Ortodoxă din Bucureşti, unde Sfinţii Dimitrie şi Nectarie ne aşteaptă în pelerinaj, la rugă şi închinare, de sărbătorile prilejuite de ziua Sfântului Dimitrie Basarabov, din 27 octombrie, Ocrotitorul Capitalei. Înainte de Sărbătoarea Galaţilor, vom fi la Catedrala Patriarhală, unde vor fi aduse, de la Eghina - Grecia, şi Moaştele Sfântului Nectarie ”, ne mărturisea Floare Irimescu, din Galaţi.

Citit 1084 ori Ultima modificare Vineri, 19 Octombrie 2012 22:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.