- Biserica Ortodoxă Română îi cinsteşte astăzi pe Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni, Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu. Ei şi-au mărturisit credinţa în Hristos, ţinând astfel piept represiunilor habsburgilor, care stăpâneau în Transilvania în cel de-al XVII-lea.
-
Sfântul Atanasie Todoran a fost militar în armata Imperiului Habsburgic, pe vremea când domnea Leopold I (1640-1705). A fugit din armată şi s-a retras în Munţii Ţibleşului, apoi în Maramureş şi în Moldova. Revenit în ţinuturile natale din Ţara Năsăudului, Todoran şi-a găsit fraţii întru credinţă la mare încercare, Imperiul Habsburgic încercând să-şi întărească graniţele spre Răsărit. Simultan, făcea presiuni să-i atragă pe românii din Transilvania la catolicism, prin unirea cu Biserica Romei. În contextul dat, în 1763 are loc mişcarea de la Salva, în fruntea căreia se afla Atanasie Todoran. Românul i-a îndemnat pe soldaţii a două batalioane de grăniceri să nu se lase amăgiţi de Biserica Unită cu Roma şi să nu renunţe la credinţa ortodoxă, a părinţilor, moşilor şi strămoşilor. Atanasie Todoran a fost condamnat la moarte prin frângerea cu roata. În 12 noiembrie 1763, alături de Todoran au fost executaţi alţi 19 ţărani, pomeniţi astăzi.
Canonizarea acestor mărturisitori români s-a făcut de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române între 22-24 octombrie 2007, cu zi de pomenire în 12 noiembrie.
Pe 12 noiembrie, Sfinţii Mărturisitori Năsăudeni Scris de Maria Stanciu


Maria Stanciu
Articole recente - Maria Stanciu
Elena Alistar, prima femeie deputat în Sfatul Țării din Basarabia „E nevoie de presă scrisă ca de aer” - concluzia dezbaterii „Ziarul, o carte deschisă” Radio UZPR, în vizită la Tecuci Pe urmele Smarandei Brăescu, la Tecuci, cu Radio România Cultural Requiem pentru poetul Nicolae Dabija, în revista "Literatura și Arta"
Mai multe din această categorie: