Află de aici unde îţi poţi testa gratuit glicemia miercuri dimineaţă

Află de aici unde îţi poţi testa gratuit glicemia miercuri dimineaţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii îşi vor putea testa gratuit glicemia în holul mare al Casei de Cultură a Sindicatelor Galaţi. Acţiunea va fi desfăşurată miercuri (14 noiembrie), între orele 8.00 şi 11.00.

„Testările sunt destinate persoanelor care nu au sau nu au fost diagnosticate cu diabet de tip II până în prezent. Se estimează că numărul celor care suferă de această maladie fără să ştie este destul de mare. Este important ca boala să fie diagnosticată cât mai rapid, pentru a putea fi ţinută sub control”, a explicat dr. Magdalena Moroşanu, şefa Secţiei Diabet şi Boli de Nutriţie din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi.

Tot mai multe cazuri

Deşi are şi o importantă componentă genetică, diabetul de tip II este cauzat de un stil de viaţă sedentar şi de o alimentaţie bogată în dulciuri şi grăsimi. Dacă în anul 1993 se aflau în evidenţă 2.973 de pacienţi cu diabet, numărul lor a crescut în prezent la peste 22.100.

„Între anii 2000 şi 2007, erau identificate anual între 1.000 şi 1.500 de noi cazuri de diabet de tip II. În 2010 am depistat 2.200 de cazuri, în 2011 numărul lor a crescut la 2.400, iar anul acesta, doar în primele zece luni, am identificat 2.650 de noi bolnavi”, continuă dr. Moroşanu.

„Tableta ta de sănătate”

Tocmai din cauza apariţiei tot mai multor cazuri de la un an la altul, eforturile se îndreaptă în prezent către prevenţia diabetului de tip II. În acest scop, cinci licee şi colegii gălăţene au fost alese să ia parte la campania „Tableta ta de sănătate”, organizată de Centrul Judeţean de Diabet, împreună cu compania farmaceutică Sanofi Aventis. „Au fost organizate două echipe a câte 15 voluntari, care le vor vorbi elevilor despre importanţa prevenirii diabetului. Vor fi împărţite fly-ere cu informaţii utile pentru o nutriţie sănătoasă şi pentru un stil de viaţă cât mai dinamic. Instituţiile de învăţământ implicate în proiect sunt: Colegiul „V. Alecsandri”, Colegiul „Al. I. Cuza”, Colegiul „Costache Negri” (Liceul Pedagogic), Colegiul "Mihail Kogâlniceanu" şi Liceul Teoretic „Emil Racoviţă””, concluzionează specialistul nostru.

Citit 1638 ori Ultima modificare Marți, 13 Noiembrie 2012 15:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.