Află de aici cum se calculează factura la căldură

Află de aici cum se calculează factura la căldură
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Una dintre întrebările venite de la cititorii noştri este cea legată de modul în care facem calculul unităţilor de consum pentru căldura din apartament. Potrivit legislaţiei în vigoare, există două moduri de calcul, unul care vizează consumul în funcţie de înregistrările repartitorului de căldură, iar celălalt mod se bazează pe suprafaţa utilă a unui apartament, când nu există repartitor. Ne vom opri asupra primei modalităţi, precizând că acest calcul se face de firmele de specialitate şi diferă de la aparat la aparat, de la o cameră la alta, în funcţie de consum, de buget, de părţile comune care încarcă mult factura. Formula de calcul este complicată şi este stabilită de ANRSC, prin Ordinul nr. 343 din 2010. "Această modalitate, deşi complicată, are avantajul că se plăteşte ceea ce se consumă", ne scrie Gh. Tihon, de la Asociaţia de Proprietari nr. 251. 

Nota de calcul individual

În linii mari, nota de calcul individual are în vedere cantitatea de căldură înregistrată de  contorul general de căldură (în gigacalorii), care este montat, de regulă, la subsolul blocului; pe baza valorilor înregistrate, prestatorul de servicii, în cazul de faţă Apaterm,  emite o factură lunară. Din nota de calcul individual nu lipsesc unităţile de consum pe fiecare apartament. Cum le aflăm? Scăzând din valoarea indexului nou (al unui repartitor) pe cel vechi şi astfel aflăm numărul de unităţi de consum pe un repartitor. De exemplu, indicele nou este de 537, iar cel vechi de 273; reiese un consum de 264 de unităţi sau puncte. Cât reprezintă cele 264 de unităţi din consumul total al scării? Determinarea este făcută de firma de calcul, după ce stabileşte consumul de unităţi pe scară şi stabileşte preţul (media) unei unităţi de consum. Rezultatul se înmulţeşte cu preţul gigacaloriei, care este de 247 lei. La aceşti indicatori se adaugă şi valoarea consumului pentru părţile comune, care diferă de la o scară la alta.

Potrivit experienţei unei firme de citire şi calcul a căldurii, părţile comune variază de la 10-20 la sută din consumul înregistrat la o scară de bloc, până la 50 la sută din consumul total al acelei scări. Dacă valoarea "părţilor comune" este mare înseamnă că acea asociaţie are probleme cu pierderi de căldură de la subsol, uscător.

Repartitoarele contorizează cu aproximaţie cantitate de căldura pe fiecare consumator şi permite împărţirea facturii proporţional cu consumul; cei care au închise caloriferele, se înţelege, nu plătesc decât părţile comune.

Cum se calculează căldura în cazul celor fără repartitoare, veţi afla într-un număr viitor.

Citit 41611 ori Ultima modificare Marți, 13 Noiembrie 2012 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.