Dimitrie Petru (Tache) Anastasiu (1836-1900) Ctitorul - Filantrop

Dimitrie Petru (Tache) Anastasiu (1836-1900) Ctitorul - Filantrop
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Nepotul lui Alexie Anastasiu, juristul Dimitrie Petre (Tache) Anastasiu (1836-1900) este cel care după 1868, anul trecerii la cele veşnice a unchiului său, a preluat treburile moşiei, ale conacului şi, fireşte, ale Bisericii din Călmăţui. Dimitrie a dat locaşului al doilea hram, cel al Sfântului Dimitrie şi dovadă că nu i-a fost indiferentă biserica sunt mormintele din curtea bisericii, care amintesc de el şi de ai săi. Dimitrie Anastasiu a fost jurist, prefect de Tecuci între anii 1877-1878 şi 1881-1891, deputat şi senator de Covurlui, Tutova şi Tecuci. Dimitrie s-a dovedit a fi un mare filantrop şi un mare iubitor al istoriei acestor locuri.  Tot el este fostul proprietar al Conacului de la Ţigăneşti, judeţul Galaţi, şi înainte de a pleca la ceruri, a lăsat întreaga sa avere Academiei Române. Academia a fost cea care i-a continuat opera de caritate, prin fundaţia care i-a purta numele. "În Testamentul său, Dimitrie Anastasiu cerea ca administratorul averii sale să asigure salariul preotului din Călmăţui, al celor doi cântăreţi şi al paraclisierului", ne spune părintele Dorin Ciobanu.

Crucea din curtea bisericii

În semn de adâncă recunoştinţă şi respect, în curtea Bisericii din Călmăţui, o cruce mare, înaltă de 4,5 metri, făcută din marmură neagră de Carrara de Academia Română, ne aminteşte despre lucrarea pământească a lui Dimitrie Anastasiu. Mormântul este acum într-o avansată stare de degradare şi aşteaptă ca noi - beneficiarii acestor frumuseţi pe care ni le-a lăsat familia Anastasiu - să fim la înălţimea faptelor acestui filantrop.  Biserica a fost refăcută prin eforturile oamenilor şi ale bisericii, dar mormântul său are nevoie de o restaurare.

"Paşa de Tecuci"

Despre Dimitrie Anastasiu, presa vremii a spus şi lucruri controversate, cum se întâmplă şi astăzi, însă faptele sale alese, "notabile" ne vorbesc peste timp. A fost numit de ziarul "Vocea Covurluiului" (ediţia din 4 iulie 1894) "Paşa de Tecuci". El este cel care "a început şi terminat lucrările la şoselele din Tecuci, a terminat anul trecut o frumoasă clădire pentru şcoala de băieţi nr. 1, acum se ridică un nou local pentru şcoala de băieţi pe locul dăruit de D. Tache Anastasiu, localul şcolii de fete nr. 1 se ridică acum, Palatul Justiţiei cu o sală mare pentru Curtea de Juraţi s-a terminat acum doi ani, Palatul Primăriei cu etajul de sus pentru primirea oaspeţilor este terminat, un teatru frumos s-a ridicat în Tecuci care serveşte şi ca hală pentru expoziţie, un turn de observaţie, iar comunele rurale le-a dotat cu localuri de şcoală".

Citit 3610 ori Ultima modificare Luni, 19 Noiembrie 2012 10:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.