Iată de ce dârdâie gălăţenii în apartamente: Avarii în lanţ la reţeaua de termoficare

Iată de ce dârdâie gălăţenii în apartamente: Avarii în lanţ la reţeaua de termoficare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conductele de distribuţie a agentului termic au cedat în mod repetat în ultimele zile şi au lăsat gălăţenii în frig ore în şir * Au fost afectate aproape toate zonele oraşului * Cauzele multiplelor avarii ţin de starea foarte proastă a conductelor


Blocuri şi, în zilele proaste, părţi însemnate din cartierele rezidenţiale ale Galaţiului rămân cu orele fără căldură din cauză că ţevile de încălzire, vechi de zeci de ani, cedează una după alta. Numai în cursul acestei săptămâni s-au produs avarii în aproape fiecare zonă din oraş, reclamaţiile curgând gârlă din Aurel Vlaicu, I.C. Frimu, Micro 17, Mazepa şi, de vineri, din Ţiglina.

În Aurel Vlaicu, nu mai puţin de trei puncte termice ale societăţii Apaterm au încetat să mai furnizeze căldură o zi întreagă, după ce conducta prin care primeau agent termic de la Electrocentrale s-a spart. S-a întâmplat la mijlocul săptămânii şi au fost afectaţi locatarii mai multor blocuri.

Probleme au fost şi în Micro 17. „Am ajuns miercuri seară acasă şi în apartament era aproape la fel de frig ca afară. Repartitoarele erau deschise, trebuia să fie cald în casă. Am întrebat vecinii, nici ei nu aveau căldură, iar vana din subsolul blocului nu era închisă, deci problema nu era la noi. Caloriferele s-au încălzit abia după miezul nopţii”, s-a plâns un locatar de la blocul L9 din cartierul vestic al oraşului. La fel au păţit, joi, câţiva gălăţeni din I.C. Frimu.

În Mazepa a fost mai rău. „Miercuri a fost bine, a fost cald în casă toată ziua. Peste noapte, însă, caloriferele s-au răcit şi joi dimineaţă m-am trezit tremurând”, a spus o locatară de la blocul M14 din cartierul sudic.

Apaterm: „Sunt defecţiuni ca în fiecare iarnă”

Reprezentanţii Apaterm, societatea edilitară de distribuţie a agentului termic, au recunoscut că, de la pornirea sistemului centralizat de încălzire, s-au produs avarii repetate atât pe reţeaua proprie, cât şi pe reţeaua de transport a producătorului Electrocentrale. „Sunt avarii, ca în fiecare iarnă, şi pe reţeaua noastră, şi pe reţeaua CET. La noi nu afectează mulţi consumatori şi sunt mai uşor de rezolvat, atât din perspectiva complexităţii avariilor, cât şi a duratei intervenţiilor. La CET e ceva mai complicat, pentru că o avarie apărută pe reţeaua lor de transport lasă fără agent termic cel puţin un punct termic de-al nostru – asta înseamnă că mai multe blocuri rămân fără căldură – dar, la fel de bine, poate lăsa fără agent termic mai multe puncte termice”, a declarat, vineri, directorul de producţie de la Apaterm, Mircea Ispas, precizând că unele întreruperi de căldură sunt cauzate şi de închideri sau căderi ale reţelelor interioare ale blocurilor.

Conductele sunt prea vechi

Reţeaua de transport al agentului termic de la Electrocentrale la punctele termice din oraş măsoară 182 de kilometri, iar reţeaua de distribuţie a societăţii Apaterm măsoară 614 kilometri şi include 119 puncte termice. Ambele reţele sunt supradimensionate şi depăşite moral şi fizic, după cum a apreciat prof. dr. ing. Eduard Minciuc, de la Facultatea de Energetică a Universităţii Politehnice din Bucureşti, în timpul audierii publice pe tema eficienţei energetice desfăşurată pe 31 octombrie la Galaţi.

O recunosc şi cei din sistem. „La Apaterm, doar 25-30 la sută din ţevi sunt noi. În rest, ţevile sunt vechi şi societatea nu înlocuieşte decât 10-20 de kilometri pe an, pentru că nici nu are bani. La Electrocentrale, situaţia e şi mai proastă, pentru că acolo nici nu prea s-au făcut înlocuiri de conducte”, au declarat surse din interiorul Primăriei, cea care controlează societatea Apaterm şi, totodată, beneficiază de serviciile acesteia.

Sistemul centralizat de încălzire, la care iniţial erau racordate 117.800 de apartamente din Galaţi, deserveşte acum 78.800 de locuinţe şi numărul lor scade anual. Cei mai mulţi dintre gălăţenii care părăsesc sistemul, optând pentru centrale de apartament (pe gaz metan), reclamă calitatea slabă a serviciilor furnizate de Apaterm.

Citit 2948 ori Ultima modificare Vineri, 16 Noiembrie 2012 22:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.