94 ani de la prima pace mondială: Ambasadorul Philippe Gustin, la Galaţi

94 ani de la prima pace mondială: Ambasadorul Philippe Gustin, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Memento pentru pace în lume şi rezistenţa francofoniei „Morts pour la cause de droit et de la civilisation” – aşa scrie pe monumentul soldaţilor francezi de la „Eternitatea”, monument îngropat ieri în coroane de flori depuse de autorităţi şi de şcoli gălăţene. Începând din acest an, Parlamentul francez a desemnat ziua de 11 noiembrie drept „Ziua Armistiţiului”, zi de comemorare anuală a  tuturor celor care s-au jertfit pentru Franţa. An de an, Fundaţia IKON, în colaborare cu Ambasada Franţei şi Misiunea Militară Franceză, organizează un ceremonial în memoria eroilor francezi din „Marele Război”.

Oraşul care şi-a dus crucea, Crucea de Război!

Ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti, Excelenţa Sa Philippe Gustin, a vorbit ieri gălăţenilor, cum trebuie să fi făcut şi după încheierea Marelui Război chiar şeful Misiunii Militare Franceze de atunci, generalul Henry Berthelot, când a oferit oraşului nostru înalta decoraţie „Croix de la Guerre”, pentru suferinţe şi eroism! Diplomatul a vorbit ieri într-o română mai mult decât onorabilă şi cu multă demnitate, mulţumind românilor pentru sacrificiile lor de sânge şi s-a arătat impresionat de ataşamentul faţă de Franţa demonstrat de cei prezenţi prin numărul atât de mare.

O sărbătoare care ar fi meritat şi niţel soare

Platoul vast din faţa Monumentului eroilor din Primul Război Mondial şi Careul militar francez, al eroilor francezi creştini şi musulmani căzuţi la datorie în ajutorul României însângerate, a fost plin de oameni: foarte mulţi elevi de la şcolile gălăţene, veterani de război, oficiali locali la nivel înalt şi mediu, ambasadorul francez şi Frédéric Bayard, ataşatul Misiunii Militare Franceze în România.

O poezie a lui Nichita dedicată eroilor a fost rostită apoi de două eleve de la Şcoala „Mihai Eminescu”, parteneră de proiect cu Fundaţia IKON. O fetiţă a cântat suav „Ave Maria”, au fost trase rafale înfricoşătoare de pistoale mitralieră, o paradă militară scurtă a fost salutată de public şi de oficiali. Despre vizita specială în tainiţele Bibliotecii „V. A. Urechia”, ce comori au descoperit aici, cu uimire, oaspeţii şi ce s-a mai întâmplat ieri, vom scrie separat.

Citit 1539 ori Ultima modificare Vineri, 16 Noiembrie 2012 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.