Adulţi în paradisul copiilor: Jucării pentru mami şi tati

Adulţi în paradisul copiilor: Jucării pentru mami şi tati
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Căluţul de lemn, cuburi, soldăţeii de plumb, carusele, cutiuţe muzicale, păpuşa din pănuşi ori cea preţioasă cu chip de porţelan pictat, bebeluşii care clipeau şi silabiseau "ma-ma" când erau culcaţi ori jucăriile ţopăitoare chinezeşti ar putea intra într-un muzeu al copilăriei părinţilor * Jucăriile copiilor de astăzi sunt atât de sofisticate încât, la o adică, ar putea să se joace şi singure, între ele


Dragi părinţi, ce jucării aţi expune într-un imaginar muzeu al copilăriei voastre? Căluţul de lemn pe care l-aţi călărit, voi, tăticii de acum, până când aţi fost prea mari ca să vă mai poarte în şa? Cuburile premergătoare sofisticatului lego? Păpuşa din pănuşi pe care bunica v-a învăţat într-o vară s-o făuriţi singure, şi care ar intra acum la categoria „jucării ecologice”, dragi mame? Ori, poate, păpuşa cu chip preţios de porţelan care era mai mult expusă şi admirată decât prinsă în jocuri. Soldăţeii de plumb ori de lemn precursori ai batalioanelor de soldaţi universali de astăzi? Păpuşa care închidea ochii şi silabisea mecanic "ma-ma" când era culcată în pătuţ? Căţeluşii, broscuţele, pisicuţele ori cine ştie ce alte animăluţe chinezeşti, cumpărate "pe sub mână" sau de la navigatorii care le aduceau de prin alte ţări? Şi care odată ce erau întoarse cu o cheiţă specială mergeau ori ţopăiau, ba chiar puteau să şi cânte? Cutiuţele muzicale păstrate de pe vremea bunicii ori caruselul care se învârtea îngânând melodii? Ursuleţul tocit şi smotocit care v-a păzit visele nopţii de bau-bau?! Maşinuţa strălucitoare adusă de Moş Gerilă pentru care v-a invidiat tot cartierul? Toate aceste jucării preţioase amintirilor noastre pălesc astăzi în faţa jucăriilor care alcătuiesc paradisul copiilor de astăzi.

„Ce ştie să facă?”

Aceasta ar fi întrebarea constantă pentru jucăriile moderne, în realitate, veritabili roboţi. O lume în care păpuşile cresc sub ochii noştri, fac febră, mănâncă şi apoi fac pipi în scutece, pluşurile cântă ori spun poveşti, pisicile sau câinii imită sunetele şi mişcările animalelor reale, iar maşinuţele, elicopterele n-au haz fără telecomandă. Pe site-urile specializate găseşti toate neamurile de jucării, de la cele indestructibile, pentru copiii la care jucăriile nu rezistă mai mult de o zi (oră) şi până la cele despre care „nici nu ştiai că există”. Jucăriile din reclamele tv, minuni ale microtehnologiei, sau jucării de firmă - Barbie, Bakugan, Hello Kitty - zâne, sirene, prinţese ori ponei roz sau chiar schelete pentru viitorii savanţi precum un „Dinofroz în folie”. Oare câte dintre acestea vor intra într-un muzeu al copilăriei din viitor?

E sofisticată, mă! - Telefon mobil sau tabletă? Mai bine un... hovercraft

Un telefon mobil sau o tabletă ar putea fi cadoul perfect şi util pentru un copil ai cărui părinţi au ceva dare de mână. Să nu uităm însă că că unii părinţi aleg jucării potrivite mai degrabă pentru vârsta lor decât a copiilor. De altfel, în site-urile dedicate jucăriilor, există chiar secţiuni speciale - „jucării pentru tătici”. Suntem convinşi că un tătic s-ar juca şi el cu mare plăcere cu un Hovercraft cu telecomandă – o veritabilă inovaţie care poate fi utilizată aproape pe orice tip de suprafaţă - pământ, apă, asfalt, iarbă. Minunăţia funcţionează pe baza unei perne de aer, practic neavând contact cu solul, apa sau ce-o fi sub el. Plus că arată spectaculos, chiar şi fără să-i mai pui acumulatori şi să-l porneşti! Dar şi aproape 200 de lei, cât costă „jucăria”, înseamnă ceva!

Ca să nu se spună că avem ceva cu tăticii, ne vom referi şi la mamele care aleg drept cadou rochiţe, fustiţe ori costumaşe după cum şi-ar dori să-şi vadă îmbrăcate fetiţele. Fetiţe care şi-ar dori mai degrabă o păpuşă... Înainte de a se avânta spre magazine, părinţii ar trebui să-şi pună întrebarea sinceră: pentru cine cumpără cadoul, pentru ei şi satisfacţia lor ori pentru plăcerea şi bucuria copiilor?!

Citit 1595 ori Ultima modificare Vineri, 07 Decembrie 2012 22:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.