Între otravă şi tratament: Când cafeaua devine un aliat

Între otravă şi tratament: Când cafeaua devine un aliat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Consumul unei cantităţi moderate de ceai sau cafea nu are efecte atât de negative asupra sănătăţii, atâta vreme cât stilul de viaţă este unul sănătos“. Aşa sună un anunţ făcut de Asociaţia Medicală Americană, după ce mai mulţi experţi din cadrul organizaţiei au pus cap la cap concluziile mai multor studii realizate pe această temă. Mai mult, cele mai recente cercetări arată că nu a putut fi stabilită nicio legătură clară între băutul cafelei şi creşterea tensiunii arteriale.

Previne Alzheimerul şi cancerul de piele

Potrivit unui studiu desfăşurat pe durata a patru ani, cercetătorii de la Universitatea din Florida de Sud (SUA) au arătat că persoanele trecute de 65 de ani care beau trei ceşti de cafea pe zi prezintă un risc mai mic de a suferi de Alzheimer sau de orice altă formă de demenţă.

Jiali Han, doctorand şi profesor asociat la Universitatea Harvard (SUA) a demonstrat faptul că riscul de a dezvolta cea mai comună formă de cancer de piele scade considerabil, dacă bem zilnic cafea. Beneficiile par să fie cu atât mai mari, cu cât cantitatea de cafea băută este mai mare. Totuşi, specialiştii atrag atenţia că mai este nevoie de studii suplimentare pentru a confirma această teorie.

Previne infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral (AVC)

Pentru fiecare articol care arată cât de benefică este cafeaua pentru sănătatea inimii, există un alt articol care încearcă să demonstreze contrariul. Elizabeth Mostofsky, medic şi profesor la Centrul Medical Beth Deaconness din Israel, este de părere că o cantitate moderată de cafea pe zi, cel mult patru ceşti, scade riscul unui infarct miocardic.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că băutul cafelei, chiar şi al celei decofeinizate, reduce riscul producerii unui AVC. Acest lucru se întâmplă deoarece cafeaua este foarte bogată în antioxidanţi.

Bonus: Beneficiile cafelei decofeinizate

Un studiu desfăşurat la Şcoala de medicină "Mount Sinai" a ajuns la concluzia că declinul cognitiv poate fi stopat în urma consumului de cafea decofeinizată. Această descoperire ar putea avea un impact mai ales asupra celor care suferă de diabet de tip II. În cazul acestor pacienţi, cafeaua decofeinizată îmbunătăţeşte metabolizarea glucozei la nivelul celulelor creierului (neuroni), fapt ce duce la îmbunătăţirea capacităţilor cognitive.

Citit 2621 ori Ultima modificare Vineri, 07 Decembrie 2012 17:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.