1.700 de gălăţence testate pentru depistarea cancerului de col uterin

1.700 de gălăţence testate pentru depistarea cancerului de col uterin
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Două femei testate la Maternitatea "Bunavestire" Galaţi au depistat că suferă de cancer de col uterin, într-o formă incipientă


Aproximativ 40.000 de femei au fost testate, gratuit, în primele trei luni de la debutul Programului naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, informează Ministerul Sănătăţii.

Cele mai multe testări Babeş - Papanicolau, aproximativ 20.000, au fost realizate în unităţile sanitare din vestul, sud-vestul şi nord-vestul ţării. De asemenea, în unităţile din judeţele din centrul ţării au fost executate în jur de 8.000 de testări.

Galaţiul, la mijlocul clasamentului

La Maternitatea "Bunavestire", la Spitalul CFR şi la Spitalul din Târgu Bujor se recoltaseră, până la începutul lunii decembrie, 1.677 de probe. Pentru 1.121 dintre femeile testate rezultatele deja au venit. La Maternitatea "Bunavestire", dintre cele peste peste 1.000 de femei cărora li s-a efectuat testul Papanicolau, două au fost diagnosticate cu cancer de col uterin. "Este vorba de cazuri vindecabile, deoarece boala se află în primul stadiu de evoluţie. Cele două paciente au mărturisit că în mod normal nu ar fi venit pentru a se testa. Acest lucru demonstrează necesitatea programului naţional de screening", este de părere dr. Valentin Boldea, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Dintre cei aproximativ 260 de medici de familie care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Galaţi, aproximativ 100 sunt incluşi în program. Totuşi, potrivit dr. Boldea, şi alţi medici de familie urmează să ia parte la program. "Recomandăm femeilor ca să fie mai receptive la aceste testări gratuite. Programul se va desfăşura pentru următorii cinci ani, astfel încât să reuşim să acoperim o bună parte din cele 170.000 de femei din Galaţi care alcătuiesc grupul ţintă. Până în prezent, au fost distribuite 8.500 de formulare de înscriere către medicii de familie din teritoriu", adaugă dr. Boldea.

De la începutul anului viitor, Spitalul Municipal "Anton Cincu" din Tecuci va intra şi el în programul naţional de screening. În privinţa Spitalului Judeţean din Galaţi, nu se ştie exact data includerii în program.

Citit 1789 ori Ultima modificare Luni, 10 Decembrie 2012 14:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.