Tratament cu otravă! 50 la sută din medicamentele de pe internet sunt contrafăcute

Tratament cu otravă! 50 la sută din medicamentele de pe internet sunt contrafăcute
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cele mai vândute pastile online sunt cele pentru potenţă şi suplimentele alimentare


Vânzările de medicamente contrafăcute reprezintă aproximativ un procent din vânzările globale de medicamente. Pentru anumite produse farmaceutice, însă, cum sunt, spre exemplu, medicamentele împotriva malariei, cifrele pot varia între 15 şi 50 la sută în anumite ţări din Africa şi din Asia, se arată într-un studiu britanic.

În ţările în curs de dezvoltare, dar şi în cele dezvoltate, pericolul principal îl reprezintă vânzările de medicamente ilicite pe internet. Totuşi, chiar şi în regiuni precum America de Nord sau Europa, pastilele contrafăcute intră în circuitele legale de comercializare, conform studiului realizat de University College of London, School of Pharmacy la solicitarea Federaţiei Internaţionale a Medicamentelor.

Însă, pe lângă licărul de lumină pe care reuşeşte să îl producă în acest domeniu, studiul ridică o multitudine de alte probleme şi întrebări. Spre exemplu, nu există nicio statistică globală cu privire la numărul de morţi sau de invalidităţi pe care produsele farmaceutice contrafăcute le provoacă. Studiul furnizează pur şi simplu o indicaţie referitoare la numărul de cazuri semnalate, pe regiuni, pentru 2011: 40 la sută din cazuri sunt înregistrate în Asia, 16 la sută în America Latină, 15 procente în Europa şi 10 procente în America de Nord.

Viagra cu cerneală

Pe lângă faptul că pot conţine prea puţină sau prea multă substanţă activă comparativ cu medicamentul original, medicamentele contrafăcute sunt produse şi depozitate în condiţii neigienice, iar printre ingrediente se regăsesc substanţe toxice.

Un astfel de exemplu este „pilula albastră", aflată în top în privinţa falsificării şi vânzării pe internet. În Egipt au fost descoperite medicamente falsificate care conţineau cerneală de imprimantă pentru a da culoarea albastră specifică pilulei, susţin reprezentanţii companiei Pfizer, producătorul medicamentului original.

Cele mai vândute medicamente în mediul online sunt cele pentru potenţă, alături de suplimentele alimentare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că mai mult de 50 la sută din medicamentele vândute pe internet sunt contrafăcute.

Citit 1769 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Decembrie 2012 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.