Hipertensiunea arterială se agravează la frig. Trucuri pentru a trece cu bine peste iarnă

Hipertensiunea arterială se agravează la frig. Trucuri pentru a trece cu bine peste iarnă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tensiunea arterială se poate mări brusc, atunci când ieşim de la cald la frigAstmul şi bronşita cronică sunt afecţiunile respiratorii care se pot agrava în anotimpul rece


La începutul fiecărui anotimp rece suntem bombardaţi cu sfaturi care ne învaţă cum să ne ferim de gripă sau răceală. Totuşi, există unele afecţiuni, mai ales cronice, care neglijate, ne pot pune viaţa în pericol. Printre cele mai periculoase boli, care pun probleme deosebite mai ales iarna, se numără şi hipertensiunea arterială (HTA). Pe scurt, se consideră că eşti hipertensiv, atunci când valorile tensiunii sunt situate între 130/85 şi 139/89 mm col Hg la trei evaluări diferite în mai multe luni de zile.

Atunci când ieşim brusc de la cald la frig, organismul trece printr-o reacţie naturală de adaptare. Aceasta are scopul de a conserva cât mai mult din energie şi de a menţine astfel constantă temperatura corpului. Pe parcursul acestui proces, vasele de sânge îşi micşorează diametrul, proces numit, în termeni medicali, vasoconstricţie. Îngustarea se produce mai ales la nivelul arterelor periferice. Astfel, muşchiul inimii este supralicitat, deoarece este nevoit să pompeze cu o mai mare dificultate sângele. Totodată, din cauza micşorării diametrului, presiunea din vasele de sânge creşte brusc. În plus, alternanţa cald-rece supune cordul unui efort de adaptare şi, pentru că nevoia de oxigen ­este mai mare, inima va pompa mai mult sânge. Astfel se explică motivul pentru care hipertensivii, cei cu tulburări circulatorii şi cei cu afecţiuni cardiace au un risc mai mare de a face infarct miocardic, accident vascular cerebral sau crize anginoase severe.

Cum păcăleşti frigul

Primul lucru de care trebuie să ţii seama este felul în care te îmbraci. Căciula, mănuşile, fular şi şosetele groase, eventual făcute din lână, împiedică atât pierderile de căldură, cât şi expunerea directă la frig. Încălţămintea trebuie să fie de calitate, cu talpa groasă şi să acopere glezna. Dacă ai o problemă cardiacă deja diagnosticată, este recomandat să eviţi ieşirile dimineaţa şi seara. “Practic, ceea ce era valabil în anotimpul cald se inversează acum. Dacă pe timpul verii recomandarea este să se evite ieşitul afară în timpul amiezii, iarna această parte a zilei este cea mai potrivită pentru treburile pe care le avem afară. Alături de bolnavii cronici cu afecţiuni cardio vasculare sau respiratorii, copiii şi bătrânii trebuie să aibă o grijă deosebită, deoarece în acest anotimp sistemul imunitar este mai slăbit”, explică doctorul Lucica Grigorică, medic cardiolog la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi.

Alcoolul nu te încălzeşte

Contrar unui mit destul de răspândit, alcoolul nu îţi face bine atunci când stai în frig. Dimpotrivă, din cauza faptului că provoacă o dilatare a vaselor de sânge, băuturile alcoolice contribuie, în mare măsură, la pierderea mai rapidă a căldurii. Mai mult, riscul de degerături este mai mare la cei care beau alcool.

Alte neajunsuri

Atât astmaticii, cât şi cei care suferă de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), au de suferit şi iarna. Din cauza frigului, căile respiratorii se îngustează, putând duce la înmulţirea şi agravarea crizelor de astm şi la mai multe episoade de tuse, pentru cei cu BPOC. Nu în ultimul rând, vremea rece are o influenţă şi asupra funcţiei renale. Astfel, acum pot recidiva mai des infecţiile rinichilor, mai ales glomerulonefritele şi cistitele microbiene.

Citit 13552 ori Ultima modificare Vineri, 14 Decembrie 2012 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.