Băutură de iarnă: Cât vin fiert este recomandat să bem

Băutură de iarnă: Cât vin fiert este recomandat să bem
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cu toţii ne amintim cu plăcere aroma şi senzaţia de relaxare resimţite după ce bem o cană de vin fiert. Deşi este considerată de mulţi drept băutura neîncoronată a iernii, beneficiile vinului fiert se opresc, în bună parte, doar la starea de relaxare pe care o creează. Ar mai fi de amintit câteva plusuri, însă acestea apar doar în cazul unui consum moderat. Motivul pentru care medicii nu recomandă această băutură constă în faptul că riscăm să nu mai simţim efectele temperaturilor scăzute şi să ne alegem cu degerături sau cu alte probleme de sănătate provocate de expunerea la frig.

Nutriţioniştii sunt de părere că vinul roşu îşi păstrează calităţile chiar şi după fierbere. Astfel, băut în cantităţi moderate, ajută la scăderea riscului de apariţie şi dezvoltare a demenţelor. Un pahar de vin, fiert sau nu, contribuie şi la o mai bună funcţionare a sistemului cardiovascular. Datorită cantităţii şi a calităţii antioxidanţilor pe care îi conţine, vinul roşu are şi proprietăţi anticancerigene.

Chiar dacă nu s-au efectuat studii care să ateste că vinul fiert ar fi bun împotriva răcelii, el poate fi totuşi de ajutor. În primul rând, consumul de lichide calde stimulează pătrunderea leucocitelor (globulele albe din sânge) şi a altor factori ai sistemului imunitar în zonele biologice predispuse la infecţii sau inflamaţii. În plus, mirodeniile care se adaugă în vinul fiert au, la rândul lor, o acţiune dezinfectantă şi imunostimulatoare. De pildă, scorţişoara are efect antiinflamator, fiind benefică în sinuzită.

Mai puţin alcool

Prin fierbere, vinul pierde o treime din cantitatea de alcool pe care o conţinea iniţial. Cu toate acestea, putem cădea destul de uşor în plasă, deoarece gustul şi aroma mirodeniilor pot ascunde alcoolul. Medicii recomandă consumul unui pahar de vin fiert pe zi, în cazul femeilor, şi a cel mult două pahare, în cel al bărbaţilor.

Citit 24897 ori Ultima modificare Vineri, 14 Decembrie 2012 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.