Munţi de gunoaie înţepenite în zăpadă aşteaptă să fie ridicate din Ţiglina II

Munţi de gunoaie înţepenite în zăpadă aşteaptă să fie ridicate din Ţiglina II
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproape în unanimitate, cei prezenţi la întâlnirea de joi din cartierul Ţiglina II s-au plâns de lipsa colectivă a interesului în a păstra curăţenia. Aceştia aruncă vina atât pe cei de la salubritate, susţinând că nu şi-ar face treaba cu simţ de răspundere, dar şi pe unii oameni, despre care cred că sunt lipsiţi de educaţie şi îşi aruncă gunoaiele la voia întâmplării.

Mizeria de sub zăpadă şi gunoiul de deasupra

A fost de ajuns să ningă o singură noapte pentru ca cei de la Ecosal să întâmpine dificultăţi în a ridica gunoiul din cartier. Ori oamenii au consumat mai mult decât de obicei în acele câteva ore în care s-a aşternut zăpada, pentru că altfel nu se explică existenţa munţilor de pungi cu resturi menajere de lângă containerele pline şi ele până la refuz. În condiţiile astea, oricât de civilizat ai pretinde că eşti, gunoiul tău tot lângă pubelă va ajunge şi va încremeni acolo până ce maşinile de la salubritate vor răzbi prin nămeţi, să îl adune. La toate punctele de colectare pe care le-am vizitat joi în Ţiglina II, imaginea era aceeaşi, indiferent că vorbim de containerele dintre blocuri, din zona şcolilor sau liceelor, ori din gardul bisericii Înălţarea Domnului, unde în plus funcţionează şi o cantină socială. În cazul acesteia din urmă, locuitorilor li se pare ieşit din comun faptul că trebuie să-şi arunce gunoiul fix în faţa bisericii. „E urât că au pus containerele aici, ar trebui să le găsească alt loc. Iarna vin rar să ia gunoiul, iar vara miroase îngrozitor. La cantină vin oameni să mănânce, nu e normal aşa ceva”, mărturiseşte Valeria M.

Prea puţine coşuri, prea multă nesimţire

Acesta este doar tabloul, de suprafaţă, al săptămânii trecute. Locuitorii ne informează însă, că zăpada a ascuns gunoiul care stă împrăştiat printre blocuri, în întreg cartierul. De această dată, vinovaţii sunt cei lipsiţi de bun simţ, care nu se obosesc să-şi arunce resturile la coşurile de gunoi, şi ele prea puţine. Pe porţiunea, destul de circulată, cuprinsă între Poliţie şi Liceul "Sf. Maria", coşurile de gunoi răsar răzleţ, la distanţe mult prea mari unele de altele. Cel puţin aşa îşi explică Vlad Marin, 44 ani, mizeria din zonă. „Nu e normal să fie din 300 în 300 de metri. Elevii vin dimineaţa spre liceu îşi cumpără senvişuri din staţie şi până ajung nu au decât două coşuri să-şi arunce ambalajele”, informează bărbatul, care sugerează că amplasarea mai multor coşuri de gunoi e cea mai simplă soluţie de a păstra curăţenia. Acesta îşi doreşte un oraş curat şi îi îndeamnă pe cei abilitaţi să facă mai des curăţenie şi să intervină în întreg cartierul, nu doar preferenţial. ”De obicei, fac doar până la poliţie, în rest nu mai ajung”, spune bărbatul, care mai vine cu o sugestie: „Ar fi bine dacă s-ar împrejmui spaţiile din jurul blocului cu garduri, ca în Bucureşti, iar femeii de serviciu să-i revină sarcina de a curăţa perimetrul respectiv. E mai eficient, s-ar păstra curăţenia mai uşor şi Ecosalul ar putea interveni în altă parte”, conchide Vlad Marin.

Unii par însă să se fi obişnuit cu situaţia şi trec nepăsători prin dreptul mormanelor de gunoi, mărturisind că nu-i deranjează nimic la ei în cartier.

Citit 973 ori Ultima modificare Duminică, 16 Decembrie 2012 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.