Mesajul Arhiepiscopului "Dunării de Jos": Pastorală la Naşterea Domnului

Mesajul Arhiepiscopului "Dunării de Jos": Pastorală la Naşterea Domnului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prea cucernicilor preoţi şi tuturor bine credincioşilor creştini

"Iată, vă binevestesc vouă bucurie mare,care va fi pentru tot poporul. Că vi S‑a născut azi Mântuitor, Care este Hristos Domnul“ (Luca 2, 10‑11).

Iubiţi păstori sufleteşti, fraţi creştini,

Mai presus de orice cuvânt de la noi, cei de pe pământ, stă astăzi, în faţa noastră, între noi şi în noi, Cuvântul, Care este deodată Dumnezeu şi Om, "Dumnezeu adevărat din Dumnezeu Adevărat“, după cum mărturisim în Crez. Este Fiul lui Dumnezeu, pe Care Tatăl ni L‑a trimis nouă, oamenilor, să Se nască pe pământ, deşi El este, din veşnicie, în Ceruri, Unul din Sfânta Treime. L‑a dăruit oamenilor, tocmai atunci când ei pierduseră orice legătură cu Dumnezeu, când oamenii au devenit doar trup, fără să mai caute locul duhului în ei. Dumnezeu, Părintele iubitor, Îşi caută fiii! Atunci când fiii şi‑au pierdut Tatăl Ceresc, prin libera lor voinţă, El îi bucură cu un Dar mare şi mai presus de lume. "Ceea ce ochiul n‑a văzut şi urechea nu a auzit, pe acestea le‑a gătit Dumnezeu celor ce‑L iubesc pe El“ (I Corinteni 2, 9). De ce? Pentru că un părinte trăieşte prin fiii săi şi orice dar, pentru a‑i bucura, nu este niciodată prea mare, întrucât ei sunt pentru el adevărata comoară, autentica valoare şi expresia văzută a vieţii sale iubitoare. "Căci Dumnezeu aşa  a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul Născut L‑a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică“ (Ioan 3, 16). Dumnezeiescul Atanasie cel Mare exprimă acest adevăr plin de taină, de lumină şi de putere iubitoare pentru întreaga omenire într‑un chip înălţător: "Dumnezeu S‑a făcut Om, pentru ca pe om să‑l îndumnezeiască“! Şi, pentru a ne pregăti atât sufleteşte, cât şi omeneşte, spre a ne însuşi acest adevăr mântuitor, ne propune un exerciţiu de doxologie, de înălţare a minţii către Cer, pentru ca Fiul din ceruri să coboare concret pe pământ, între noi şi în noi: "Hristos Se naşte, slăviţi‑L!

Hristos din ceruri, întâmpinaţi‑L!

Hristos pe pământ, înălţaţi‑vă!“, mărturisim în ”Catavasia la Nașterea Domnului.

Astăzi în toate bisericile şi în toate casele, dar şi în "peşterile“ trupurilor noastre, oriunde ne‑am afla, coboară Hristos! "Domnul coboară, precum glăsuieşte colindul străbun, "îngerii cântă, magii Îl adoră“! "Hristos Se naşte, veniţi la închinare!“.

Aceste forme de manifestări spirituale şi tradiţionale, exprimate atât prin rugăciuni, post, obiceiuri şi datini bătrâne, cât şi prin întrunirea, ca o singură familie, la Sfânta Liturghie, se constituie în răspunsuri pline de recunoştinţă faţă de Părintele Ceresc pentru darul făcut tuturor, care este Fiul lui Dumnezeu, Cel ce "pentru noi, oamenii, şi pentru a noastră mântuire S‑a făcut Om“, cum afirmăm în Simbolul de Credință.

Preaiubiţi fraţi şi surori în Domnul,

În zi de mare sărbătoare, vă rugăm, aşadar, să aşezaţi la inimi şi în suflete, bucuria! Toţi! Şi cei sănătoşi, şi cei bolnavi! Şi cei săraci, şi cei bogaţi! Şi cei singuri, şi cei înconjuraţi cu dragostea celor apropiaţi!

La acestea adăugăm şi îndemnul de a fi prezenţi, cu toţii, în biserici, la cumpăna dintre ani, la slujba de mulţumire pentru binefacerile ce le‑am primit în anul ce se încheie, dedicat Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor, precum şi pentru primirea de ajutor de la Dumnezeu în anul ce‑l vom începe, care a fost declarat, prin hotărârea Sfântului Sinod, ca "An omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena“.

Să ne ajute Dumnezeu, pe toţi, şi să ne binecuvânteze, cu sănătate, cu pace în noi şi între noi, iar acum, de Sfintele Sărbători, când neaua a curăţat totul în jurul nostru şi ne‑a readus duioasele bucurii ale copilăriei, în freamăt de "colind sfânt şi bun“, ,,te las, fii sănătos şi vesel de Crăciun/ Dar nu uita, când eşti voios, române, creştine, să fii bun“!

Sărbători cu bogăţie de fapte bune şi de oameni buni, "de la tinereţe, până la bătrâneţe“!

La anul şi la mulţi ani!

Al vostru, al tuturor, de tot binele voitor şi către Domnul rugător,

† Casian,

Arhiepiscopul Dunării de Jos

Citit 2094 ori Ultima modificare Vineri, 21 Decembrie 2012 16:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.