Schimbarea la faţă a sistemului medical, după adoptarea noii Legi a sănătăţii

Schimbarea la faţă a sistemului medical, după adoptarea noii Legi a sănătăţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Numărul caselor judeţene de asigurări de sănătate va fi redus Pachetul de asigurări de bază va acoperi doar costurile tratamentelor scumpe Spitalele vor căpăta o autonomie sporită, nemaifiind unităţi bugetate


După ce a trecut de faza dezbaterilor publice, proiectul noii Legi a Sănătăţii se află de la începutul lunii decembrie în atenţia Parlamentului. Dacă propunerile legislative vor trece cu brio şi de această fază, noua Lege a Sănătăţii ar putea intra în vigoare chiar de anul viitor. Totuşi, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii prezenţi în urmă cu câteva luni la Galaţi erau de părere că anumite aspecte din noua lege vor putea deveni în totalitate funcţionale abia din anul 2015.

Sistemul de asigurări de sănătate

După ce numărul lor va fi redus la 10, casele judeţene de asigurări de sănătate vor fi numite societăţi mutuale de asigurări de sănătate. Aceste societăţi vor avea o răspundere regională şi vor intra în competiţie directă cu asiguratorii privaţi. O altă noutate constă în faptul că firmele private vor avea posibilitate de a încheia şi asigurări obligatorii. „Asiguraţii vor putea să-şi ia şi pachetul de bază, şi asigurarea facultativă la acelaşi asigurator, public sau privat. Sau asigurare obligatorie la stat şi facultativă la privat”, spune Vasile Cepoi, fostul ministru al Sănătăţii.

Noul pachet de bază

Serviciile acoperite de noul pachet de asigurări de sănătate de bază vor fi stabilite prin contractul cadru încheiat o dată la fiecare doi ani între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi furnizorii de servicii medicale. Noutatea va consta în serviciile pentru care vom fi asiguraţi şi cele pentru care vom plăti. „Nu vor mai fi decontate serviciile ieftine, pentru răceli, de exemplu. Ne vom axa pe decontarea celor scumpe, pentru boli cronice. Există deschidere spre includerea în pachet a procedurilor inovatoare şi a tratamentelor alternative - homeopatie, acupunctură. Odată corelat pachetul de bază cu posibilităţile financiare, nu vom mai auzi că se epuizează banii la începutul lunii”, adaugă dr. Cepoi.

Spitale autonome

Pentru că spitalele nu vor mai fi finanţate de la bugetul de stat, medicii vor putea să-şi negocieze salariile. „Sistemul de evaluare va ţine cont de volumul de muncă şi de complexitatea cazurilor”, spune fostul ministru al Sănătăţii. Banii vor fi concentraţi în spitalele regionale.

Deşi autonomia este o condiţie mai veche solicitată de Colegiul Medicilor din România, problema care rămâne este cea a banilor. Chiar dacă salariile vor putea fi negociate, banii pe care îi vor avea la dispoziţie spitalele vor rămâne aceiaşi.

„Asta va încuraja iniţiative care acum se pierd în birocraţie şi va creşte responsabilitatea managerilor. Cu salarizarea pe criterii de performanţă suntem, în principiu, de acord. Înţelegem ca va fi o retribuţie de bază, ce nu poate fi mai mică decât cea actuală, şi mai departe o plată diferenţiată”, spune Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor, citat de Evz.ro.

Românii al căror venit depăşeşte două salarii minime pe economie vor plăti lunar pentru fiecare coasigurat suma de 38 de lei. În prezent, contribuţiile pentru coasiguraţi sunt plătite de la bugetul de stat.

  

Citit 2110 ori Ultima modificare Marți, 01 Ianuarie 2013 23:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.