Cum eviţi excesele alimentare de Sărbători

Cum eviţi excesele alimentare de Sărbători
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ce poate fi mai bun în timpul sărbătorilor de iarnă decât friptura şi cârnaţii de porc, sărmăluţele, cozonacul pufos şi unul sau mai multe pahare de vin? Deşi delicioase, toate alimentele şi mâncărurile enumerate mai sus pot conduce cu uşurinţă la apariţia exceselor alimentare.

Fără probleme digestive

Conform unui studiu comandat de Unilever în urmă cu aproximativ patru ani, aproape jumătate dintre românii care locuiesc la oraşe au obiceiuri alimentare considerate nesănătoase şi nu respectă un orar zilnic al meselor. Cei mai mulţi dintre cei care au luat parte la studiu au recunoscut că principalul criteriu după care aleg ceea ce mănâncă este gustul. Valorile nutritive ale alimentelor se află printre ultimele locuri în ordinea priorităţilor.

Mai mult, de Sărbători, românii obişnuiesc să mănânce cantităţi destul de însemnate de carne. Dacă adăugăm şi cantităţile mari de sare consumate, mai ales prin intermediul murăturilor, precum şi alcoolul băut deseori în exces, tabloul este unul aproape complet. Astfel, nici nu e de mirare că spre sfârşit serviciile de urgenţă ale spitalelor sunt luate cu asalt de pacienţi care acuză probleme digestive, hipertensiune arterială, sau decompensări (agravări) ale unor boli cronice de care unii deja suferă. Pe termen, lung, astfel de obiceiuri alimentare conduc la apariţia bolilor de inimă şi a diabetului zaharat. 

Chiar e porcul cea mai bună legumă?

Carnea, ouăle, laptele şi brânza sunt elemente de bază în alimentaţia noastră zilnică. Este adevărat că, mai ales în sezonul rece, carnea este o sursă excelentă de energie, datorită conţinutului ridicat de proteine, vitamine şi minerale.

Aceasta conţine cantităţi mari de fier (mai ales organele), dar şi calciu, sulf, magneziu, complexul de vitamine B şi vitaminele A şi D. În acelaşi timp însă, carnea, în special cea de porc sau de vită, este bogată în grăsimi saturate, greu asimilabile de organism. Aceste grăsimi sunt unul dintre principalii factori favorizanţi ai bolilor de inimă. Din acest motiv, o astfel de dietă poate duce, pe termen lung, la creşterea nivelului de colesterol şi a tensiunii arteriale, la ateroscleroză, dar şi la gută, artrită, cancer colorectal sau hepatic.

În plus, dacă nu este gătită la temperaturi corespunzătoare, carnea, în special cea tocată, este un mediu propice pentru microbi şi bacterii, putând duce la apariţia toxiinfecţiilor alimentare.

De câte proteine şi grăsimi ai nevoie

Un raport al Uniunii Internaţionale a Ştiinţelor Nutriţiei arată că necesarul de proteine pentru un adult poate să varieze de la o ţară la alta între 36 şi 110 grame pe zi. Aceasta înseamnă că aproximativ 15 – 20 la sută din aportul caloric zilnic trebuie să provină din proteine.

Pentru o alimentaţie echilibrată, grăsimile saturate nu trebuie să depăşească 10 procente din totalul caloriilor consumate zilnic, deoarece cresc nivelul colesterolului. Pentru a fi digerată complet, carnea are nevoie de aproximativ 15 – 20 de ore. De aceea, în urma consumului excesiv, pot apărea probleme digestive precum: constipaţie şi tulburări gastrice, intestinale, pancreatice sau ale sistemului biliar. Astfel, dacă ai simptome precum dureri abdominale, balonare, greaţă, constipaţie sau diaree, trebuie să adopţi o dietă lejeră, fără carne şi grăsimi, bazată pe lichide, fructe şi legume, care ajută digestia.

Soluţia: moderaţia

Pentru a evita problemele despre care am discutat mai sus, nutriţioniştii recomandă ca şi în perioada sărbătorilor să consumaţi cereale, fructe şi legume proaspete.

În acelaşi timp, alege moduri mai sănătoase de gătit: înlocuieşte prăjirea alimentelor cu alte modalităţi de preparare, precum fierbere sau grătar.

Poţi gusta din toate felurile de mâncare, dar nu mânca din fiecare până când te saturi. Alege mai degrabă o friptură medie ca dimensiune, asezonată cu legume fierte sau cu o salată.

Dacă ai dureri abdominale sau orice fel de disconfort digestiv, trebuie să renunţi să consumi alimente greu digerabile. Poţi mânca, în schimb, carne de pui sau peşte.

Reţine că, pe toată perioada Sărbătorilor, trebuie să ai o alimentaţie care să cuprindă zilnic cereale, legume şi fructe proaspete.

După o masă încărcată, rezervă organismului o perioadă pentru digestie. Dar nu te întinde în pat imediat după ce ai mâncat, ci fă puţină mişcare – plimbă-te prin parc sau organizează câteva jocuri în aer liber cu prietenii.

Citit 1550 ori Ultima modificare Luni, 24 Decembrie 2012 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.