Leacuri antimahmureală

Leacuri antimahmureală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sunt oameni care-şi aduc aminte cu plăcere de serile în care ultimul pahar de băutură nu era altceva decât o invitaţie pentru unul nou. Dacă faci parte din categoria celor de mai sus, însă, este tot atât de probabil că nu poţi uita nici dimineţile de după, atunci când starea de greaţă şi ameţeala te fac să regreţi fiecare moment plăcut petrecut cu doar câteva ore în urmă. Din fericire, experienţa populară se dovedeşte a fi de un real ajutor şi în astfel de situaţii.

Bea multă apă!

Paradoxal, deşi este un lichid, alcoolul contribuie în mare măsură la deshidratarea organismului. O băutură săracă în alcool, cum este berea, face ca rinichii să devină mult mai activi, fapt ce duce la eliminarea lichidelor din corp. Odată cu deshidratarea, apare şi durerea de cap. Dimineaţa, când te simţi mahmur, bea două sau trei pahare de apă, pentru a-ţi reface necesarul de apă. Este indicat să storci şi jumătate de lămâie în paharul cu apă.

Ciorbă de potroace

Cu adevărat un leac din bătrâni, ciorba de potroace acţionează de minune împotriva senzaţiei de mahmureală. La fel de utile sunt şi ciorba de burtă sau zeama de varză. În cazul celei din urmă, însă, medicii atrag atenţia asupra riscului creşterii tensiunii arteriale, din cauza conţinutului bogat în clorură de sodiu (sare de bucătărie), substanţă folosită pentru conservarea murăturilor. Neţinută sub control, tensiunea arterială creşte riscul apariţiei unui atac vascular cerebral sau a unui infarct miocardic.

Moarea de castraveţi

Moarea de la castraveţii muraţi în saramură este excelentă împotriva mahmurelii. Procesul de fermentaţie produce bacterii benefice, care ameliorează durerile de stomac sau pe cele de cap. Atenţie, însă, din nou, la conţinutul bogat de sare!

Bananele şi sucul de roşii

Prin eliminarea lichidelor din organism, pierzi şi o bună cantitate de potasiu. De aceea, pentru a reechilibra nivelul de potasiu, este indicat să consumi una sau mai multe banane. Sucul de roşii, la rândul său, conţine fructoză, un zahăr natural ce ajută corpul să metabolizeze mai uşor alcoolul.

Citricele

Alături de zeama de lămâie stoarsă în apa pe care o bei, o altă sursă excelentă de vitamina C este şi portocala. Această vitamină va contribui la întărirea organismului slăbit după o seară de băutură.

Odihnă şi mişcare

În timpul somnului, organismul se reface mult mai repede după agresiunea la care a fost supus. O oră în plus de somn te va ajuta să scapi mai repede de durerea de cap şi de starea de greaţă.

După odihnă, 20 de minute de mers rapid sau de alergat în aer liber duc la o creştere a metabolismului de bază şi ajută şi la metabolizarea mai rapidă a alcoolului existent încă în organism.

Ce mâncare alegi

Alături de stomac, ficatul este organul care are cel mai mult de suferit de pe urma alcoolului în exces. Din acest motiv, a mânca alimente grase sau greu digerabile nu face decât să pună o presiune şi mai mare pe cel mai mare organ intern al corpului. Dacă simţi o senzaţie de foame, cel mai indicat este să mănânci o salată fără toppinguri sau cu prea mult ulei.

Sfaturile de mai sus au doar o eficienţă limitată împotriva efectelor produse de alcool. Repetate, astfel de excese pot produce organismului daune care, de cele mai multe ori, nu mai pot fi reparate. Să nu uităm de faptul că dependenţa de alcool este la fel de serioasă ca şi cea produsă de drogurile ilegale.

Citit 1766 ori Ultima modificare Luni, 31 Decembrie 2012 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.