A ajuns să-şi cunoască toţi cei 68 de descendenţi: gălăţeanca Alimia Caraivan a împlinit 100 de ani chiar de Crăciun

A ajuns să-şi cunoască toţi cei 68 de descendenţi: gălăţeanca Alimia Caraivan a împlinit 100 de ani chiar de Crăciun
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cum e să ajungi la vârsta la care ai toţi copiii plus patru dintre nepoţi pensionari * Cu nu mai puţin de 68 de descendenţi, Alimia Caraivan putea să îşi întemeieze un sat, nu doar o familie


Pe 25 decembrie, chiar în ziua de Crăciun, Alimia Caraivan a împlinit 100 de ani. Şi dacă această cifră nu vi se pare impunătoare, iată alte câteva repere din viaţa uneia dintre cele mai longevive gălăţence. A născut opt copii, dintre care şase sunt încă în viaţă, are 21 de nepoţi, nu mai puţin de 27 de strănepoţi şi 12 stră-strănepoţi. Şi, ca să realizaţi vârsta la care a ajuns Alimia, vă mai spunem că toţi copiii ei sunt pensionari, la fel ca şi patru dintre nepoţi.

Vioaie şi sprintenă

Vitalitatea şi luciditatea surprind cel mai mult la Alimia Caraivan. Deşi s-a născut pe vremea regelui Carol I, femeia vorbeşte coerent, are amintiri vii chiar de la începutul secolului trecut, e plină de vervă şi e într-o formă fizică de invidiat pentru vârsta ei. "Nu am fost bolnavă niciodată. Ba da, mi-am scos fierea odată, dar atât. Când am mai fost la câte un control, doctorul se crucea. Zicea că nu se poate să am vârsta asta, că mi-au greşit data în buletin. Uitaţi-vă la mine, sunt sănătoasă tun, nu am nimic bolnav în mine", îşi începe femeia povestea. De faptul că e născută în 1912 e sigură, dar data exactă a naşterii nu e cea din buletin. S-a născut undeva pe 10-12 decembrie, însă, aşa cum se întâmpla pe atunci, a fost declarată câteva zile mai târziu. "Eu sărbătoresc pe 25 decembrie, că atunci e şi Crăciunul şi aşa scrie în buletin. Anul acesta, copiii, nepoţii, strănepoţii şi stră-strănepoţii m-au sărbătorit în vară, pentru că iarna nu aveau cum să încapă toţi în casă. Am făcut aici în curte, că e mai mult loc", povesteşte Alimia.

"Măcar o mahala tot făceam, dacă nu un sat"

Tot atunci, familia i-a făcut un grafic cu arborele genealogic, pe care au fost trecuţi toţi cei 68 de descendenţi ai săi. Ei bine, femeia îi ştie pe toţi pe nume, ştie care e băiatul cui, cine şi câţi copii şi nepoţi are şi aşa mai departe. "Îi ştiu pe toţi, cum să nu-i ştiu? Doar sunt toţi ai mei", spune Alimia, în timp ce ne face o demonstraţie. Cu 68 de copii, nepoţi, strănepoţi şi stră-strănepoţi, Alimia Caraivan putea să întemeieze un sat, nu doar o familie. "Măcar o mahala tot făceam, dacă nu un sat", spune femeia, după care îşi aminteşte că membrii familiei ei au plecate în toate cele patru zări.

"Nu îmi încep ziua fără cafeluţa de dimineaţă"

Secretul longevităţii? Nu îl ştie cu exactitate, dar ne spune câte ceva despre ritmul ei de viaţă, despre felul în care a trăit. "Muncă multă. Am fost tare chinuită. Ţin minte când aveam copil de ţâţă şi bărbatul era în război că mergeam la deal cu sapa în spate şi cu sacoşa de mâncare agăţată şi cu fata în braţe. Şi mergeam aşa kilometri, iar cel mai bucuroasă eram când ajungeam la munca câmpului. Când dădeam cu sapa nu mi se părea greu, doar drumul era greu", îşi aminteşte femeia. Apoi, hrana sănătoasă şi faptul că nu a băut decât un păhărel de vin natural la masă au contribuit la longevitate. Şi încă ceva: o cafeluţă dimineaţa. "Cum mă dau jos din pat mă duc să îmi fac cafeluţa. Fără cafeluţă nu îmi încep ziua. Am muncit o viaţă întreagă şi acum sunt şi eu cucoană, beau o cafeluţă dimineaţa. Nu ştiu dacă e sănătoasă sau nu, dar uitaţi-vă cât am trăit", spune Alimia Caraivan. Sintetizând, secretul vârstei pare a fi antrenamentul fizic (sub formă de muncă) şi lipsa exceselor de orice fel.

Primul copil l-a făcut la 18 ani

A ajuns la o familie atât de numeroasă datorită faptului că s-a măritat foarte devreme. "Eu am fost o femeie foarte frumoasă şi m-am dus după bărbat la 17 ani. M-am măritat în 1930 şi, până să se facă anul am şi făcut primul copil. Apoi au venit unul câte unul. După aceea, copiii au crescut şi au început să apară nepoţii, apoi strănepoţii, iar acum nu trece anul şi mai apare câte un membru în familie. Unii au mai murit înaintea mea, doar şase dintre copiii mei mai sunt în viaţă, şi tare m-am mai mâhnit când s-a întâmplat să mai moară câte unul. Parcă nu e bine să trăieşti atât când ajungi să îţi vezi copiii murind. Nu ştiu, pe mine parcă m-a uitat Dumnezeu pe pământul ăsta. Dar o să vină o vreme când o să mă caute. El şi doamna aia cu coasă. O să vină cândva. Când o fi, nu ştiu, dar eu mă simt bine şi cred că mai trăiesc cel puţin zece ani", spune Alimia, amintindu-şi că şi soţul ei, Ghiţă, s-a dus recent. "Mare noroc am avut de bărbat bun, mi-a fost uşoară viaţa cu el. Dar s-a dus, a murit în '96 când avea 89 de ani", îşi evocă femeia soţul.

Copiii se aşteaptă să trăiască mult

Pentru că antecedentele în familie sunt numeroase, membrii familiei se aşteaptă să prindă şi ei suta de ani. "Acum am 60 de ani şi dacă şi tata a trăit aproape 90 cred că o să trăim şi noi mult. E o chestie de genă, dar şi de educaţie, pentru că şi noi suntem la fel, echilibraţi", spune Emil Caraivan, unul dintre copiii Alimiei.

A muncit 40 de ani, a luat pensie 40 de ani

Alimia Caraivan este o adevărată "pacoste" pentru sistemul de pensii. A muncit 40 de ani, dar în ultimii 40 de ani a luat pensie. "De-acuma sunt pe plus. Deja am luat pensie mai mulţi ani decât am muncit", spune Alimia cu mult umor.

Premiu din partea primăriei Băneasa

Primăria comunei Băneasa i-a oferit Alimiei Caraivan un cadou la centenar. Astfel, primarul Grigore Gociu i-a oferit o plachetă aniversară, un buchet de flori şi 500 de lei din partea comunităţii. "E un lucru extraordinar să ajungi la această vârstă. Şi nu doar să ajungi, pentru că vedeţi cât e de vioaie. Sper să mai trăiască mulţi ani de-acum încolo", a spus primarul din Băneasa.

 

Citit 1886 ori Ultima modificare Joi, 27 Decembrie 2012 12:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.