Aveţi o maşină Singer? Atenţie la ofertele celor care vă promit bani grei în schimbul lor!

Aveţi o maşină Singer? Atenţie la ofertele celor care vă promit bani grei în schimbul lor!
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Escrocheriile cu maşini de cusut fabricate în Germania anilor interbelici, care au cunoscut un avânt puternic în anii 2004 - 2005, revin în forţă * Pretinşii colecţionari mizează pe câştiguri mai mici şi încearcă să stoarcă bani sub pretextul „certificatelor de autenticitate”


În jurul maşinilor de cusut „Singer”, fabricate în anii celui de-Al Doilea Război Mondial în Germania, s-au ţesut tot felul de legende. Conform acestora, evreii care nu au vrut să îşi lase averile pe mâna naziştilor, şi-ar fi topit obiectele din platină şi le-ar fi ansamblat în maşinile de cusut, care au fost mai apoi răspândite în toată Europa, inclusiv în România. O altă versiune ar fi aceea că maşinile „Singer” ar avea inscripţionate conturi bancare aflate la bănci elveţiene, conturi care s-ar ridica la câteva miliarde de dolari. Miturile nu le-au scăpat escrocilor care au ţesut tot felul de inginerii, tocmai pentru a exploata dorinţa de îmbogăţire a celor care deţineau astfel de maşini de cusut, practicile dovedindu-şi într-un fel eficienţa, în sensul că le-au golit buzunarele tocmai celor care ar fi vrut să-şi vândă pe bani frumoşi maşina de cusut moştenită de la bunica.

Ofertă de nerefuzat: 30.000 de euro un „Singer”

Metoda de „recrutare” a proprietarilor de maşini de cusut aplicată de „colecţionari” în prezent este cea a anunţurilor de la mica publicitate: „colecţionar german, cumpăr maşini de cusut „Singer” din perioada interbelică. Ofer între 25.000 şi 30.000 de euro”. Anunţul este însoţit de un număr de telefon mobil, la care cei interesaţi pot suna pentru detalii şi eventual pentru a pune la punct detaliile tranzacţiei. Şi nu au fost puţini cei care şi-au încercat norocul, sperând că vor obţine pe „vechitură” o sumă echivalentă cu preţul unui autoturism de lux. Printre aceştia s-a aflat şi o gălăţeancă, proprietară de „Singer”, care a încercat recent să vândă obiectul pentru a face rost de bani.

„Văzusem anunţul de mai multe ori şi, cum eu am o maşină „Singer” de la mama mea, am zis să sun, să văd. Fiica mea a fost cea care a sunat prima dată, în luna iulie. I-a răspuns cineva care i-a cerut seria şi numărul maşinii, după care i-a spus să sune înapoi peste o oră, ca să îi spună cât costă, că trebuia mai întâi să ia legătura cu partenerul german. După o oră a sunat şi i-a spus că preţul este de 21.400 de euro. Apoi a întrebat-o dacă are acte şi i-a spus că nu, că e de la bunica”, ne-a povestit Gabriela Popovici (50 ani).

Lipsa documentelor, mai exact de unui certificat de autenticitate, nu este un impediment pentru pretinşii cumpărători, ci dimpotrivă. Este cheia „reuşitei”, pentru că proprietarul maşinii este îndrumat să obţină un astfel de document de la Muzeul Naţional de Artă şi să plătească pentru emiterea lui o anume sumă de bani, care trebuie livrată unui curier special trimis de cumpărător la uşa proprietarului.

„Ne-a spus că trebuie mai întâi să obţinem un certificat de autenticitate de la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti şi să ne adresăm în acest sens unui expert, un anume domn Dumitrache. Am sunat la numărul ca ne-a fost dat şi ne-a spus că ne eliberează actul dacă plătim 480 de lei printr-un curier. Am verificat pe siteul Muzeului Naţional de Artă si nu am găsit niciun domn Dumitrache, iar de la directoarea instituţiei, pe care am contactat-o, am aflat că ei nu eliberează astfel de documente”, completează gălăţeanca.

Bănuiala unei ţepe a început să prindă şi mai tare contur în mintea femeii, în momentul în care şi-a încercat norocul şi a doua oară. O altă sumă oferită, un alt nume de expert şi alt preţ pentru certificatul de autenticitate au fost singurele diferenţe. „Mi-au spus că iau legătura cu un anume Marius Crişan, de la Muzeul de Artă. Nu l-am găsit pe liste şi când l-am sunat mi-a spus că nu este actualizat siteul”, conchide gălăţeanca. Femeia şi-a salvat maşina de cusut şi a scăpat de la a fi jefuită de circa 500 de lei, contravaloarea „certificatului” necesar tranzacţiei care nu avea, de fapt, să se materializeze niciodată.

Patru gălăţeni ţepuiţi în doi ani

Este vorba de persoanele care au reclamat, oficial, escrocheriile care le-au scos din buzunare sume cuprinse între 500 de lei şi 500 de euro! Pentru că au avut încredere şi nu s-au informat, patru gălăţeni au ajuns la poliţie cu buza umflată, făcând sesizări cu speranţa că oamenii legii îi vor prinde măcar pe curierii care au venit la uşa lor şi le-au încasat banii.

„Este vorba despre două sesizări depuse în 2011 şi două în 2012, toate reclamând fapte cu acelaşi mod de operare. În două dintre cazuri, reclamanţii au plătit câte 540 de lei, iar în alte două, câte 540 de euro. Dosarele care au ca obiect infracţiuni de înşelăciune sunt acum în cercetare la Biroul de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Galaţi”, ne-a precizat Bogdan Cojocaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

 Alte metode, aceleaşi efecte

Poliţiştii atrag atenţia că printre mijloacele de escrocare folosite de pretinşii colecţionari se numără şi alte metode, în urma cărora pagubele pot fi mult mau mari. Una dintre metode, frecvent folosită, constă în oferta de cumpărare a unei maşini numai cu condiţia ca aceasta să fie achiziţionată „la pachet”, cu o altă maşină. Cumpărătorul îl punea în legătură pe vânzător cu o altă persoană, dintr-o altă zonă a ţării, care chipurile avea o asemenea maşină. Vânzătorul de bună credinţă era mai apoi obligat să plătească tot felul de taxe de transport, autentificare, etc. pentru a intra în posesia maşinii, urmând ca plăţile să fie făcute online, într-un anume cont. Escrocii obţineau astfel sumele şi nici nu mai puteau fi contactaţi.

Citit 104750 ori Ultima modificare Vineri, 28 Decembrie 2012 13:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.