De Bobotează, la Iordanul românilor, gălăţenii au primit "Duhul înţelepciunii"

De Bobotează, la Iordanul românilor, gălăţenii au primit "Duhul înţelepciunii"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Tradiţionalul pelerinaj de la Dunăre din ziua Bobotezei, Anul Domnului 2013, a adunat la Biserica „Precista” din Galaţi mii de gălăţeni. Nu lipseau reprezentanţii autorităţilor locale şi credincioşi care au alergat cu bucurie în pelerinaj la "Iordanul românilor".  „Veniţi de luaţi toţi Duhul înţelepciunii!” a fost îndemnul care, în sunet de toacă, a deschis slujba de sfinţire a Apei celei Mari.

Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos şi un sobor de preoţi au săvârşit slujba de sfinţire invocând pogorârea harului Duhului Sfânt peste ape şi peste tot omul. Douăsprezece căzi cu apă - împodobite cu cetină de brad şi tricolor - au fost sfinţite.

Anul acesta, spre deosebire din anii trecuţi, Soarele Dreptăţii a zâmbit dintre nori, frigul nu a mai fost aşa mare. La Bobotează, Raiul s-a deschis pentru toţi şi "razele" Lui au ajuns la inimile credincioşilor care au aflat acum că „înşelăciunea (păcatul sau cel rău) se surpă” şi Dumnezeu-Fiul merge la Botez, ca să ridice din stricăciune firea omenească.

„Cel mai profund mesaj al acestei sărbători are legătură cu fiecare dintre noi şi este unul profund universal. Prin Botez, Fiul lui Dumnezeu ne cheamă să ne ridicăm de la condiţia de oameni la cea de oameni îndumnezeiţi. Astăzi, Hristos ne cheamă să ne sfinţim şi să transfigurăm umanul, materia din noi, să ne îndumnezeim. Chemarea la sfinţenie este valabilă pentru toţi, tot la fel cum la Invierea Domnului nostru Iisus Hristos suntem chemaţi să înviem, să ne ridicăm, la o viaţă nouă, în duh”, ne-a îndemnat Înalt Prea Sfinţitul Casian în cuvântul de învăţătură.

Mulţi dintre pelerini ne-au mărturisit că au înţeles mai bine cât de important este să rămânem pelerini către Hristos după tradiţia şi canoanele Bisericii noastre şi să nu alergăm după „tradiţii banale” şi credinţe străine spiritualităţii ortodoxe. „Orice părere care coboară la înţelesurile omeneşti şi nu se raportează la trăirea şi viaţa în Hristos nu face decât să vatăme omul, nu să-l ridice. De aceea, Învierea şi Botezul Domnului, aceste două sărbători fundamentale, trebuie reconsiderate în viaţa noastră. Viaţa noastră trebuie reaşezată pe temelia învăţăturii Sfinţilor Părinţi”, a spus Arhiereul Dunării de Jos.

Mulţi dintre pelerini au luat agheasmă şi au dus-o acasă pentru sfinţirea lor şi a celor dragi, pentru sfinţirea caselor şi a gospodăriilor.

Şi în acest an, „pământul şi marea”, şi Dunărea - „Iordanul nostru” - şi tot credinciosul s-au împărtăşit de bucuria sfinţirii şi a înnoirii în Duh.

Citit 1336 ori Ultima modificare Duminică, 06 Ianuarie 2013 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.