Programele naţionale de sănătate, prelungite cu trei luni

Programele naţionale de sănătate, prelungite cu trei luni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Programele naţionale de sănătate desfăşurate de către Ministerul Sănătăţii se prelungesc pe durate primelor trei luni ale anului, chiar dacă bugetul pe anul în curs nu a fost încă dezbătut şi adoptat de parlamentari.

Decizia de prelungire a programelor de sănătate a aparţinut Guvernului, care a adoptat o hotărâre de urgenţă în acest sens. "Totodată, campaniile de prevenire a tuberculozei şi de imunizare a noilor-născuţi şi a copiilor sunt finanţate conform unei formule de calcul care să asigure desfăşurarea fără întrerupere a acestor programe", explică directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Cine beneficiază

Zeci de mii de gălăţeni beneficiază în momentul de faţă de tratamente şi consultaţii gratuite prin programele naţionale de sănătate. "Aproximativ 21.000 de persoane din judeţul Galaţi sunt incluse pe listele de tratament doar pentru diabetul zaharat de tip II. În cazul tratamentelor oncologice, vorbim de alţi aproximativ 2.000 de pacienţi care suferă de diverse forme de cancer. Şi prin programul naţional împotriva tuberculozei se tratează în jur de 1.500 de gălăţeni", adaugă dr. Boldea.

Buget dezbătut în lunile următoare

Premierul Victor Ponta le cerea la sfârşitul anului trecut miniştrilor din componenţa cabinetului său ca până pe data de 10 ianuarie să îşi stabilească bugetele instituţiilor pe care le conduc, astfel încât comisiile parlamentare de specialitate să înceapă dezbaterea bugetului de stat pe 2013. Totuşi, există mari şanse ca bugetul să fie votat din nou cu întârziere, aşa cum s-a întâmplat şi în anii precedenţi.

Programele naţionale reprezintă un ansamblu organizat de activităţi şi servicii, instituite prin lege în scopul prevenirii şi tratării unor boli cu consecinţe grave asupra stării de sănătate a populaţiei şi, în unele cazuri (SIDA, TBC), cu risc epidemiologic crescut. Acestea sunt: programele naţionale privind bolile transmisibile, cele privind bolile netransmisibile, programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă şi programul naţional de hematologie şi securitate transfuzională.

Citit 1629 ori Ultima modificare Luni, 07 Ianuarie 2013 16:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.