Adio, mall în cartierul Dimitrie Cantemir! Primăria a revocat contractul

Adio, mall în cartierul Dimitrie Cantemir! Primăria a revocat contractul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vă mai amintiţi de mall-ul care ar fi trebuit să fie construit în celebrul Cartier Cantemir? Ce frumos sunau planurile în 2005: “centru comercial şi de recreere modern, la nivel occidental, cu circa 2.000 de locuri de parcare, săli de cinema multiplex, hipermarket, galerie comercială…”. Da, nu există, şi nici n-o să mai fie.
Aleşii locali au votat încetarea contractului de asociere cu SC Siret Plaza SRL, dar şi revocarea asocierii dintre Consiliul Local şi SC Euro Mediterranee Consulting SRL, în vederea amplasării respectivului centru comercial. Poate că aleşii – cei care erau la acea vreme consilieri – nici nu şi-ar mai fi amintit de acel contract nerealizat dacă, în urma controlului efectuat, Camera de Conturi a Judeţului Galaţi n-ar fi obligat Primăria să ia măsurile necesare pentru încetarea contractului de asociere încheiat în 2005. Prin documentul asumat, Primăria punea la dispoziţie 26,4 hectare (în valoare de 5.082.000 de euro) în Cantemir, iar Euro Mediterranee se angaja să edifice un frumos centru comercial cu o valoare de 45.500.000 de euro. Societatea ar fi trebuit să plătească o cotă procentuală din profitul net realizat din exploatare de 11,2 la sută, dar nu mai puţin de 291.500 de euro pe an, plata urmând a se datora din momentul deschiderii complexului pentru public, dar nu mai târziu de 18 luni de la data semnării contractului. Pe scurt, mall-ul nu s-a mai făcut, societatea n-a făcut profit şi procentul Primăriei – ioc! Printr-un act adiţional, semnat exclusiv de primar, contractul de asociere a fost transferat, în 2007 (fără aprobarea prealabilă a Consiliului Local) de la SC Euromediterranee Consulting SRL la Siret Plaza SRL (societate care, acuză Camera de Conturi, în perioada 2007 – 2010 a înregistrat numai pierderi, are datorii către creditori, capitalul propriu declarat este negativ, nu are personal angajat şi nu deţine active imobilizate). Transferul n-a schimbat nimic din soarta (com)promisului mall.
Cum s-ar zice, prinde orbul, scoate-i ochii, dar Primăria trebuie să recupereze cota de participare şi „creanţele comerciale aferente contractului de asociere cu SC Euro Mediterranee Consulting SRL Bucureşti”, că aşa zice la raportul Camerei de Conturi!

Citit 3423 ori Ultima modificare Luni, 07 Ianuarie 2013 17:44

6 comentarii

 • postat de flo
  Marți, 08 Ianuarie 2013 20:53
  Era odata o placa: ,,Primar Ing. Eugen Durbaca". Ba chiar o ,,piatra funerara" si pe la rondou in tiglina, unde nu stiu ce cai verzi mai visa!
  0
  0
  Raportează
 • postat de stefan badita
  Marți, 08 Ianuarie 2013 13:14
  NOUL MALL = NIMIC :)))) BRAVO :)))) OTELUL SE DUCE DE RAPA :)))) S-AU COLANTAT IN SCHIMB AUTOBUZELE, COPIE DE LA TIMISOARA ...... ASTEA SUNT REALIZARILE NOULUI GALATI :)))
  0
  0
  Raportează
 • postat de guru
  Marți, 08 Ianuarie 2013 10:21
  eu imi amintesc ca am loc de casa acolo... poate va interesati si de soarta acelor terenuri ca tot asteptam si nu avem nici o veste ....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Marți, 08 Ianuarie 2013 08:59
  Vedem putin gresit problema. S-ar fi facut acel mall si inca alte 10 supermarketuri pe langa el DACA ar fi avut cine sa vina sa cumpere din ele, bani care sa fie consumati acolo si daca Galatiul si Braila ar fi produs de 10 ori mai mult decat o fac acum (si nu ma refer la productia de someri ci la cea de produce si servicii cu valoare adaugata mare)
  Din pacate am ajuns, suntem si vom fi inca multa vreme de acum incolo o zona saraca cu oameni saraci in care unitatile de productie se inchid una cate una de la un capat la altul!
  Fara infrastructura reprezentata de o autostrada, un aeroport, un pod si cate si mai cate, plus o politica a taxelor locale aplicata producatorilor cu un anumit numar de salariati adecvata cresterii pietei muncii, nu vom putea iesi in veci din cloaca in care ne-au afundat guvernele, unul dupa altul si administratia locala.
  0
  0
  Raportează
 • postat de tgf
  Marți, 08 Ianuarie 2013 07:32
  Fratilor am implinit 40 de ani si tot mai astept ca PRIMARIA sa-mi dea bucata de pamint promisa sa-mi fac casa in Dimitrie Cantemir. Eu cred ca smecherii vor sa puna ei mana pe teren si sa-l vanda la pret mare
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 08 Ianuarie 2013 05:22
  Inspirata fotografia cu acea portiune de alee,strada ,neterminata si care nu duce nicaieri. Este ,intr-un fel , esenta sortii cartierului din Balta Vadenilor.Ar trebui sa se puna o placa ,sa stie tot trecatorul ,cine a initiat si sustinut ideea cu cartierul fara soarta si a nimanui. O fi trecuta in raportul Camerei de Conturi si suma cheltuita pana acum in infrastructura cartierului ,infrastructura care deserveste cateva blocuri ,blocuri ale caror locuitori ar pleca si maine ,din ele,daca ar avea alta oferta?Asa ca ,singura realizare ,este scoaterea din circuitul agricol a peste 1000 de hectare . Apropo ,in raport o fi prinse si sumele aferente utilizarii suprafetei transferate CL Galati si inca ne ocupata de constructii ,sa aflam si noi cine ia "branza" ? Ce mai dea planuri marete se faceau , mall , supermarket , loturi pentru case pe pamant ,toate au zburat in vant.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.