Iată tot ce trebuie să ştii despre noile permise

Iată tot ce trebuie să ştii despre noile permise
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De la 19 ianuarie, noul Cod Rutier intră în vigoare. Acesta are câteva modificări majore. Printre cele mai importante se număra noile reglementări legate de condusul scuterelor, obligativitatea de a face vizita medicală la prelungirea permisului, dar şi informaţii noi care vor apărea pe aceste documente, în funcţie de fiecare şofer în parte.

Atât forma, cât şi informaţiile permisului de conducere vor fi modificate începând cu 19 ianuarie 2013, astfel încât documentul să corespundă modelului european. În general, conţinutul permisului este acelaşi, doar modul în care elementele sunt aranjate diferă.

Faţă de modelul actual, pe noile permise de conducere vor putea să apară informaţii despre problemele medicale ale conducătorului auto: dacă poartă ochelari sau lentile de contact, dacă are aparat auditiv, handicap locomotor sau proteză pentru unul sau mai multe dintre membre.

În plus, pe noul permis auto vor fi notate restricţiile pe care deţinătorul le are la condus, cum ar fi restricţie la călătoria pe timpul zilei (de exemplu: o oră după răsăritul soarelui şi o oră înainte de apus), restricţie la călătoria pe o rază de X km de la locul de reşedinţă a titularului sau doar în interiorul unui oraş, în perimetrul unei zone/regiuni, conducere fără pasageri în habitaclul autovehiculului, etc.

Vechile permise de conducere rămân valabile până la expirarea perioadei lor de valabilitate, astfel încât şoferii nu trebuie să îşi schimbe actele odată cu apariţia celor noi. Ei îşi vor păstra vechiul permis, urmând ca în momentul în care acesta expiră să li se elibereze documentul în noul format.

Citit 2476 ori Ultima modificare Vineri, 11 Ianuarie 2013 15:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.